Emoce zvířat přehled

Emoce zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346654/mid_emoce-zvirat-5k2-346654.jpg 4 11 11

Na částečně zchromlou slonici žijící ve stádu divokých slonů v Keni její druzi a družky při svém putování čekávali, dokud se nepřišourá, a často ji i krmili. Konrad Lorenz popsal příhodu se psem, který poznával podle neutrální řeči, zda půjde s pánem ven, anebo bude nucen zůstat doma.Když vytušil, že pán odejde sám, zkroušeně zalehl. V indickém Tezpuru srazilo auto malého makaka a přejelo mu nohy. Stovky rozezlených opic okamžitě zablokovaly městskou dopravu. Některé masírovaly zraněné opičce nohy a následně ji odnesly do bezpečí. Etiopští zločinci unesli dvanáctiletou dívku a schovali se s ní v divočině. Dívčin zoufalý pláč přilákal tři lvy, ti zahnali únosce a plačící děvčátko chránili. Když se přiblížili pronásledovatelé únosců, lvi jim bez projevů nepřátelství unesenou holčičku přenechali. V tokijské ZOO odmítala užovka jíst mražené myši, a tak jí ošetřovatelé předhodili živého křečka. Stal se zázrak. Obě bytosti se spřátelily a křeček na užovčině těle velice rád pospával. I mnohé další příklady prokazují, že zvířata vyjevují nejen vůči sobě lásku, soucit a solidaritu. Při zkoumání vlastností 394 amerických studentů se ukázalo, že ti z nich, kteří vyrůstali se psem nebo kočkou, jsou empatičtější i sebevědomější. Jiné výzkumy prokázaly, že domácí zvířata ulehčují dětem situaci po rozchodu rodičů. A také autističtí, osamělí, depresivní i nemocní lidé snášejí svůj úděl snadněji v přítomnosti domácích mazlíčků.... celý text

Literatura naučná Hobby Příroda, zvířata
Vydáno: , Dialog
Originální název:

The Emotional Lives of Animals , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emoce zvířat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Sirina
28.12.2023 2 z 5

Tahle kniha mě vlastně docela zklamala. Tváří se naučně, ale mám pocit, že vznikla jenom kvůli tomu, aby se mohl autor vysmát svým kolegům. A to nemluvím o spoustě vyjmenovaných příkladů chování zvířat, které byly špatně pochopeny. Přesto nepochybuji, že svět zvířecích emocí existuje.

hu_87
07.01.2021 5 z 5

Zajímavé počtení a místy se mi vynořil i úsměv na rtech :)
Samozřejmě vzhledem k zaměření knihy se dalo čekat, že se autor zmíní o vegetariánství a ani to autorovi nezazlívám. Přece jen to nezabralo tolik stránek, aby to kazilo dojem z knížky.
Zvířata si nezaslouží trpět a mnohdy jsou "čistší" a nevinnější než lidi. Jestli tuto myšlenku sdílíte, potom se vám knížka bude líbit.
Byly tu věci, o kterých jsem třeba nevěděla. Taková příjemná knížečka prostě.


ladyfromskye
22.02.2019 2 z 5

Zklamání. Začátek byl úžasný, ale prostředek už kulhal a agresivní agitka knížku totálně zabila.
Jen namátkou: Jestliže jsou lidé brutální kvůli tomu, že jedí zvířata, jak je na tom takový tygr, sokol, štika... Jsou také brutální, protože jedí jiná zvířata? À propo! Dnes už víme, že i rostliny mají do jisté míry něco, co můžeme označit jako emoce. Takže, pane autore, svým vegetariánstvím jste si moc nepomohl.
A o tom, že kritizuje zoologické zahrady, přestože některé toho udělaly pro přírodu hodně - bez té pražské by už byl kůň Převalského minulostí -, ani nemluvě.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Emoce zvířat v seznamech

v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

zvířata, fauna chovatelství, chov emoce, pocity

Autorovy další knížky

Marc Bekoff
americká, 1945
2009  87%Na zvířatech záleží
2017  73%Emoce zvířat
2019  80%Důvěrná zpráva o psech