Duna přehled

Duna
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29765/bmid_duna-2V7-29765.png 4 3452 3452

Duna série

< 1. díl >

První kniha z cyklu kronik o planetě Duna, fenomenálního díla světové sci-fi. První díl šestidílného sci-fi románu vypráví o pouštní planetě Arrakis s naprostým nedostatkem vody a jediným známým nalezištěm zvláštního koření, které má moc prodloužit lidský život a které poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti. Román vyšel poprvé v roce 1966, získal několik literárních cen (např. Nebula) a měl u čtenářů omračující ohlas. Podle románu vznikl o dvě desetiletí později i film, který natočil známý režisér David Lynch. Frank Herbert svůj úspěch rozvinul v pěti pokračováních zachycujících následné osudy planety Arrakis a boje o její ovládnutí. Šestisvazková sága Duna amerického spisovatele Franka Herberta patří do zlatého fondu světového science fiction.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Dune , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (518)

B4LU
dnes 5 z 5

Perfektně nakombinovaná směs akčního příběhu mladého Paula na cestě za pomstou, poznávání tajemství neznámého a nehostinného prostředí Duny, a politických a mocenských machinací, které tomu všemu dávají punc sofistikovanosti. Právem jedna z klasik žánru.

Eldar80
předevčírem 4 z 5

Beru to jako přelomové dílo. Duna se snaží vzbudit dojem něčeho velkolepého a nakonec tomu nedokáže dostát. Chybí jí žánrová ukotvenost. Řadí se do sci-fi, ale je to kombinace soft sci-fi a fantasy.
Podle mě tomu ublížila důkladná příprava. Autor si k fungování planety Arrakis vypracoval rešerši. Věnoval se ekologii a podklady sbíral několik let. Je to chladně vykalkulované dílo a tak tomu chybí působivost.
V té tak moc vynikají filmy. (2021, 2024) Autor popisuje jen povrch děje. Ten má promyšlený do velkých detailů. Ale na to jak je to epický příběh, zde vystupuje poměrně málo postav. Složitost je pouze zdánlivá.
Autor nedostatky dovedně maskuje. Když si přečtete dodatky, zjistíte, že jste se nedozvěděli nic konkrétního. Dodatek o náboženství je špatný. Třeba mahajánové křesťanství může znít intelektuálně, ale nic to neznamená.
To platí i pro ostatní termíny. Bez vysvětlení stejně nevíte o co jde. Je to jen další povrch fikce. Přesto je potřeba si dodatky přečíst. Nejlépe během první poloviny, ale nespěchat. Některé obsahují spoilery. (Alamanak)
Důležité je číst slovníček. Asi jsou někteří zmatení, protože je nenapadlo podívat se na konec knihy. Autor si dal s ekologií velkou práci a přesto tam jsou nelogické věci, které mi vadily. Za to filmy se povedly.
Denis Villeneuve vytřískal z Duny vizuální maximum. Přesně to co knize chybí. Některé situace přejdete a ve filmu vás v kině zalisují do sedadla. Oba díly jsou vizuální a hudební nádhera. Horší to je s dějem.
Ale od toho máme knihu. Nejdřív jsem to četl a pak se podíval na první díl. Skončil jsem tím, že jsem první díl viděl 3krát a druhý 2krát v kině. Knihu jsem mezitím přečetl podruhé. :-) Rozsekalo mě to.
O Dunu jsem se nezajímal. Nebýt ukázek z prvního dílu, tak bych to nečetl. Úplně mě znechutila adaptace od mazací hlavy. (1984) Ale hru Dune II jsem kdysi pařil, co to šlo. Ta je také považována za přelomovou.
Tady se jedná hlavně o originální využití látek měnících vědomí. Tohle se povedlo neskutečně. Herbert měl zkušenosti s lysohlávkami. Já to říkám furt, že houby jsou zdravé. Vyloženě se nabízelo, dát tomu nějaký přesah.
Jenže za tím vším nic není. Polovičaté dodatky to nijak nezlepšují. Někdo tak Dunu oprávněně kritizuje. Má to propracovanou historii hluboko do minulosti. Ta je dost důležitá. Víme toho tolik, že chybí překvapení.
Herbert měl ubrat promyšlenost a víc se zaměřit na věrohodnost. Přemýšlet se nad tím nedá. Planetární feudalismus nedává ve vzdálené budoucnosti smysl. Dojmy po přečtení jsou navzdory všemu slabé.
Číst druhý díl mě po prvním přečtení vůbec nelákalo. Až filmy to změnily. Jinak bych to dvakrát nečetl. Kniha se s nimi dokonale doplňuje. Ale sama o sobě je překvapivě nevýrazná. Je to moc intelektuální a rozumové. 85% 4,5*


Siwan
02.06.2024 5 z 5

Četla jsem poprvé před dvaceti lety u našich v knihovně. Pamatovala jsem si, že mě to tenkrát nadchlo a tak když vyšly filmy o Duně, nebylo co řešit. Přiznávám, že ty filmy mě naprosto odbouchly. Osobně bych řekla, že jsem si nedovedla představit, že by to dokázal někdo tak fantasticky natočit. Myslím, že se dá říct, že ty knihy pozvedl. A jak píše Terkishead, vzájemně to tvoří dokonalou symbiózu. Jediný rozpor, který cítím je v postavě Chani. Tam se kniha ubírá dost jiným směrem než film (a film je mi v tomhle bližší) a jsem zvědavá, pokud hodlá Villeneuve zfilmovat i Spasitele duny a potažmo další díly, jak se s tímhle popasuje.

všechny komentáře

Související novinky (15)

Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

15.04.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (13. týden)

03.04.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (12. týden)

27.03.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1966 - Hugo Award (Best Novel)
1965 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Duna v seznamech

v Právě čtených293x
v Přečtených4 831x
ve Čtenářské výzvě580x
v Doporučených469x
v Knihotéce1 437x
v Chystám se číst1 648x
v Chci si koupit357x
v dalších seznamech43x