Deník morového roku přehled

Deník morového roku
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76253/bmid_denik-moroveho-roku-1v7-76253.jpg 4 104 104

Román, v němž světoznámý anglický spisovatel formou autentické reportáže přibližuje neštěstí i hrdinství londýnského lidu v roce 1665, kdy město zachvátila morová epidemie. Doslov napsal Martin Procházka.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Journal of the Plague Year , 1722


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník morového roku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Nikusha
08.01.2024 5 z 5

Doporučuji hrát zároveň Assassin's creed Syndicate :D Skvěle sepsaný náhled do tehdejšího těžkého života.

Barbanka
16.05.2023 5 z 5

Neskutečně citlivě napsaný deník. Opravdu hodně se podobá tomu, co jsme zažili při corona viru. Historie se opakuje a lidé jsou stále stejně nepoučitelní.


Dela111
06.05.2022 5 z 5

Úžasné dílo o morové nákaze, která zachvátila velkou část světa v 17. století. Přestože jde o fiktivní románovou kroniku, nesnižuje to její vypovídací hodnotu. Jak víme i z jiných historických pramenů, nějak takto tehdy epidemie probíhala.

Daniel Defoe skvěle vykreslil začátek, průběh i konec morové nákazy. Popisuje nejen nemoc samotnou, ale i přístup lidí k epidemii, jejich myšlení, rozhodování, popisuje do jaké míry byli lidé v moci přeludů, předtuch, vidin nebeských i božích znamení. Popisuje jaká všechna opatření byla přijata a jaký celkový dopad měl mor na život v Londýně. Autor zařadil i jednotlivé drobné příhody, popis lidských osudů.

Je obdivuhodné jak dokonale a podrobně měli tehdy sepsané pokyny. Starosta Londýna se s tím v 17. století vůbec nemazal. Bylo jasně přikázáno co při nákaze dělat, co se smí, co ne, jak se chovat. Dodržování daných postupů bylo tvrdě vymáháno, hrozily přísné tresty.
Tady musím konstatovat, že v případě jakékoli pandemie se lidé chovají naprosto stejně napříč staletími. Lidská povaha se prostě vůbec nemění... :-)

K přečtení doporučím jen těm, kterým nevadí spíše informativní forma knihy, tady nečekejte typický historický román. Taky je třeba si uvědomit, kdy byla kniha napsána, nehledejte tu současný čtivý literární styl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deník morového roku v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených6x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x