Dálnice přehled

Dálnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530176/bmid_dalnice-65ea93d664b60.jpg 4 21 21

Autorka úspěšné knihy Návrat nežádoucí tentokrát sleduje osudy jedné české rodiny v letech 1984–1990. Matka Renata se nevrátí ze zájezdu do Rakouska, aniž o její emigraci věděli její manžel Richard, dcera Simona a syn Marek. Celé rodině se tak převrátí život naruby. Octnou se v hledáčku StB – Richard je šikanován bezpečností a přeřazen na horší místo, Simona těžce snáší odchod matky, zanedbává učení, a nakonec není přijata na oděvní průmyslovku, po níž toužila, Marek, studující na UK medicínu, je vyloučen ze školy a musí nastoupit na vojnu. Každý se se ztrátou Renaty vyrovnává po svém, nejhůře dopadne Marek, jenž na konci vojny kvůli osobním výhodám podepíše spolupráci s StB. V roce 1990 Renata přijíždí do Prahy. Jaké bude její setkání s bývalým manželem a dětmi?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dálnice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

monushka
dnes 3 z 5

Autorčina prvotina Návrat nežádoucí byla úplně skvělá. U jejího druhého díla, Dálnice, jsem měla pocit, jako kdyby knihu napsal někdo úplně jiný. Nedá se odepřít čtivost románu, ale strašně mi vadily kostrbaté věty kolikrát nedávající smysl.

Konec byl takový strašně nijaký. Otevřený konec mi nepřišel po celém rozvleklém příběhu vhodný. Nevím, třeba bude tato kniha navázána nějakým dalším příběhem.

dasha0306
předevčírem 3 z 5

Kniha je mi blízká tím, že znám téměř všechny reálie, kde se příběh odehrává, což v případě úseku dálnice Kačice-Nové Strašecí je limitující, ale já si vizualizovala vše v příběhu lépe, protože většinu míst znám.

Příběh je vyprávěn cca po obdobích půl roku a vždy z pohledu jiného aktéra, kterému vidíte do hlavy a tím pádem máte vhled na stejnou situaci z různých úhlů.
Konec je otevřený a přišel mi trochu uspěchanější, než první polovina knihy, to se přiznám.
Ale užila jsem si to. Na druhou stranu, na pět hvězd to rozhodně nevidím.


rodak
předevčírem 5 z 5

Dálnice byla super knížka.Bavilo mě jak to bylo psáno z různých pohledů.Další skvělý český román z minulé doby.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Rebel, Samotářka a další knižní novinky (16. týden)

14.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dálnice v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených25x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst111x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Lenka Potůčková
česká, 1972
2023  89%Návrat nežádoucí
2024  80%Dálnice