Čokoládová krev přehled

Čokoládová krev
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525943/bmid_cokoladova-krev-654ca7493549f.jpg 4 94 94

Vlak projíždí devatenáctým stoletím a míří k nám. Kdysi nejbohatší člověk na světě John D. Rockefeller objevil sílu ropy a také fakt, že mít moc znamená i právo chtít cokoliv. George Sandová zjistila, že může být nejsvobodnější ženou na světě, kouřit dýmku, milovat a zrazovat muže i ženy. A tvořit. A Božena Němcová? Má jakéhosi manžela, čtyři děti, vlčí hlad a obrovský talent. A kolem národ, který nepomáhá ani neodpouští. A zoufalou potřebu svobody a psaní všemu tomu navzdory. Zásadní a mnohovrstevnatý román Radky Denemarkové konfrontuje v krátkých epizodách životy těchto tří lidí, ne kvůli nim a historii, ale kvůli tématům, která se od té doby v různých podobách stále opakují: svoboda žen, bezohledná moc peněz a neviditelnost chudoby, velikost světa a malost jednoho národa a neporazitelná síla umění!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čokoládová krev. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

ziriant
23.04.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih (pro mě) poslední doby. Dotýká se mě na mnoha úrovních. Tematicky, stylisticky, metaforicky. Osobitostí a nebojácností. Pachutí na patře. Obsahově zajímavé, ale ještě skvostnější způsobem podání, který je opravdu netypický. Linky se dokonale prolínají, dávají smysl a synergizují. Je to kniha pro mě teď a byla by to kniha pro mě v jakémkoli věku, jelikož tématem ženství žiju ze všech stran a ve všech nuancích. Člověk má obecně tendenci říci, že se historicky naštěstí hodně změnilo, ale ve výsledku zjistí, že se vlastně nezměnilo nic. Změnila se forma. Možná to nyní není tak surové a syrové, zato je to zákeřnější. A stále má smysl toto téma otevírat, třebas až necudně a vyzývavě.

Kulasec
23.04.2024 5 z 5

Není moc podstatnějších knih.


Modrarybka
22.04.2024 4 z 5

Denemarková je ve svých úvahách ostřejší než břitva.
Toto otevřeně feministické beletristické dílo nás zavede do 19. století, kde po ose tří historických osobností sledujeme úděl žen ve společnosti a rozvoj kapitalismu, přístupu k penězům a moci.
Styl románu je velice osobitý, prolíná se zde žánr beletrie s esejem, reportáží,komentářem.
Děj knihy není pouze zanořen do dané doby, ale je brán z nadhledu 21. století
a tedy z odstupu hodnotí, popisuje a komentuje 19. století a potažmo i 21. století, které zdá se jede stále ve stejných kolejích.
Po přečtení románu mám velkou chuť se znovu zanořit do textů Boženy Němcové, pročíst si knihy George Sandové a dalších autorek, kterými je text bohatě protkán.
Ano, děj knihy se odehrává v 19. století, přesto jsou témata v ní obsažená více než aktuální právě dnes.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

31.01.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (3. týden)

24.01.2024


Ledová kolébka, Odstín smrti a další knižní novinky (49. týden)

03.12.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čokoládová krev v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených14x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst290x
v Chci si koupit66x
v dalších seznamech4x