Bůh je mrtev, nic není dovoleno přehled

Bůh je mrtev, nic není dovoleno
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525051/bmid_buh-je-mrtev-nic-neni-dovoleno-6537ca27ac0e7.png 4 30 30

Co je to rodina? Co svoboda? Existují opravdu jen dvě pohlaví? A proč jsme všichni tak unaveni? V knize Bůh je mrtev, nic není dovoleno, jež zahrnuje eseje psané v letech 2022 a 2023 pro Týdeník Echo, se filozofka Tereza Matějčková zabývá aktuálními otázkami z hlediska filozofie, občas i v dialogu s výraznými mysliteli současnosti.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh je mrtev, nic není dovoleno. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

milan.valden
25.05.2024 3 z 5

Kniha Bůh je mrtev. Nic není dovoleno filozofky, publicistky, esejistky a překladatelky a do roku 2023 vysokoškolské pedagožky Terezy Matějčkové (*1984) byla oceněna cenou Magnesia Litera za publicistiku. Shrnuje její texty psané v letech 2022 a 2023 pro Týdeník Echo, takže je to různorodá směs esejí, recenzí a rozhovorů, z nichž některé mě zaujaly více, některé méně a na několik jsem jaksi asi neměl tu správnou mozkovou kapacitu, což je v pořádku, nemohu rozumět všemu a všechny autorčiny myšlenkové pochody pochopit a taky ne vše mě zajímá stejně jako ji.
Je tu mnoho témat a aktuálních otázek (rodina, gender, svoboda, rychlost, únava, transmoderna, neschopnost vymanit se z frází, covid a co nám přinesl, feminismus, soumrak otců, infantilní doba, klima, technologie, média, sociální sítě aj.), je to kniha podnětná a možná i rozčilující; a přiznávám, že na pár textů jsem neměl trpělivost, ale mnohé jiné jsem si naopak užil a vychutnal. Celkově se mi více než eseje a zamyšlení líbily rozhovory s mnoha zajímavými osobnostmi (mj. s Peterem Trawným, Janem Faktorem, Barbarou Schmitzovou, Virginií Despentes a dalšími) a recenze (Mezi světy Juli Zeh a Simona Urbana, Trotl Jana Faktora, Ve jménu Metody Juli Zeh, Jaký život je hoden žití? Barbary Schmitzové, kterou Matějčková později přeložila a která právě vyšla v Karolinu, Milý kreténe Virginie Despentes, Hodiny Iana McEwana, Zničit Michela Houellebecqa, Homo faber Maxe Frische aj.).

Mikado.H
19.04.2024 odpad!

Kdybych měl počítat argumentační fauly, tak by mi nevystačily prsty na rukou, i kdybych měl ty ruce tři. Taky je vtipné, jak se autorka v knize staví do role nějakého disentu, jako by chudák bojovala proti názoru většiny. Ale jinak tleskám, že se jí podařilo sepsat takový "nothingburger" plný obecných, nenapadnutelných a taky prázdných frází.

"Pohlaví je reálné"? No nepovídejte, to ani nikdo nezpochybňuje.


los
18.04.2024 5 z 5

Matějčková je obdivuhodná česká filozofka, která vyjadřuje své názory explicitně, bez ohledu na ty aktuálně považované za správné

recenze, eseje a rozhovory z posledních dvou let jsou čtivé, promlouvají k nejžhavějším společenským problémům a kontroverzním tématům a vybízí k zamyšlení, cílem není vše odsouhlasit, ale srovnávat různé postoje, názory a argumenty a vzájemně se respektovat, protože - jak říká Matějčková - "součástí tolerantní společnosti je diskuse"

doufám, že kniha dnes večer dostane Magnesiu Literu, doporučuju!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2024 - Magnesia Litera (ČRo Plus Litera za publicistiku)


Kniha Bůh je mrtev, nic není dovoleno v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst121x
v Chci si koupit49x