Bezcitnost přehled

Bezcitnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418233/bmid_bezcitnost-SZL-418233.png 4 121 121

Sága o ženách z oblasti severopolského Kašubska líčí nesnadné životní osudy stárnoucí matky a jejích tří dcer v období poválečného lidového Polska. Rozela přežila i s dětmi hrůzy druhé světové války. Po předčasné smrti manžela vychovala sama svoje tři dcery – Gertu, Trudu, Ildu – v kašubské Děvičí Hoře. Život v poválečném období nebyl jednoduchý, pro Rozelu i její dcery. Boj o holé živobytí, střety starých tradic s novými pořádky, venkov reprezentovaný Rozelou oproti městským zvyklostem dcer, ale také hledání lásky, identity a vlastní životní cesty. O tom všem vypráví autorčin prozaický debut v drsné, romanticky nepřikrášlené podobě, jež vystihuje nelehký úděl žen. Snad i proto každou z hrdinek příběhu obdařil osud jakousi „bezcitností“, důležitou pro přežití.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Nieczułość , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bezcitnost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Janadvorackova
01.05.2024 4 z 5

Celek se mi líbil, ale styl vyprávění byl hrozný. Navíc se mi ty ženy pletly.

Friedulka
30.12.2023 5 z 5

Bezcitnost? Čtveřice žen je naopak pevně stmelena silným citem. Nesobeckostí, obětavostí, empatií. Jejich vzájemné pouto podle mého názoru narušuje však citelně vztahy, které by měly být primární. Vztahy k vlastním dětem, mužům i k sobě samým.
Dotklo se mě citlivé, až něžné zacházení s hospodářskými zvířaty, s nímž se často na venkově nesetkáváme. Vztah ke slepičce Agátce, kterou houpávaly v zavěšeném košíku, mne vzal za srdce.
V paměti mi zůstane rodný domek u jezera se zdmi modře natřenými.
Poslední dobou nacházím skvělé polské autory!


Evaho73
08.04.2023 5 z 5

Bezcitnosť je debutový román, ktorý si úplne získal moje sympatie. Predovšetkým ma zaujal autorkin vicibrený jazykový štýl výrazne odlišujúci toto dielo od žánrovo podobných. Nosnou témou je sila ženy, ktorá dokáže odolávať aj tým najťažším životným skúškam, kde sa v záujme prežitia častokrát vyžaduje jej "bezcitnnosť"... Každá jedna zo štyroch ženských postáv je vyprofilovaná tak, aby aj napriek rôznorodým povahovým črtám,  vynikla jej výnimočnosť alebo sila prežiť svoj život najlepšie, ako to momentálne okolností umožňujú. Nie sú to dokonalé postavy, možno naozaj pôsobia bezcitne, ale pod touto ochrannou vrstvou sa nachádza prebytok emócií, ktoré dokážu pohnúť aj citmi vnímavého čitateľa. Celkovú atmosféru taktiež umocňujú opisy poľského vidieka počas vojnových a povojnových rokov, ktoré aj bez rozpitvávania vtedajšej politickej situácie, prinášajú pravdivý obraz o živote jeho obyvateľov.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Němcům by bylo jedno, proč si domů vzala Francouze nebo koho vlastně. Postavili by ji ke zdi a zastřelili dávkou z kulometů, jako když stříká voda z hadice.


Neměly koho poprosit o pomoc. Bratranci se na svět dívali už jen z fotografií. Ani jeden z nich se z války nevrátil.


Když sklepní zeď myla mokrým hadrem, spatřila nápis vyrytý hluboko do cihel: veni sancte spiritus, a níže ještě jeden: spiritus flat ubi vult. Ať už to znamenalo cokoli, napadlo ji, že na tu stále nezhojenou ránu na břiše by pomohl spiritus neboli obyčejný líh.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Bezcitnost v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených157x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených13x
v Knihotéce110x
v Chystám se číst165x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech2x