Beatrice a Vergilius přehled

Beatrice a Vergilius
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60275/bmid_beatrice-a-vergilius-vQb-60275.jpg 4 77 77

Nový román bestsellerového kanadského autora stejně jako Pí a jeho život vykazuje až překvapivě upřímné paralely Martelova života a jeho knižního hrdiny. Hlavní postavou je spisovatel úspěšného románu Henry, kterému se nedaří s jeho další knihou. Věnuje se tedy amatérskému divadlu, své přítelkyni a čeká na narození potomka. Pak se do jeho života zaplete jeho jmenovec Henry, vycpávač zvířat, který ho poprosí o spolupráci při psaní alegorické divadelní hry o holokaustu. V té hře, již má rozpracovanou už čtyřicet let, o opičákovi a oslici, chce vylíčit své zážitky ze židovského ghetta v Krakově. Zvláštní rozuzlení, vztah dvou Henryů, zajímavá forma i celkový námět k přemýšlení - a samozřejmě opět zvířata - jsou již typickými atributy, na které se u Martela jeho početné čtenářstvo všude po světě již dlouho těší.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Beatrice and Virgil , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Beatrice a Vergilius. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

kap66
15.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuším, Martelem (a Twin Peaks), vycvičená, že nic není tím, čím se zdá být, takže dumám, převracím, stříhám, propojuju - a možná slyším trávu růst. Ale autor mě otázkou „O čem to je?“, několikrát opakovanou, vyloženě nutí k hledání odpovědí.
Spisovatel Henry, který neví, jak dál, se setkává s Henrym, spisovatelem, který neví, jak dál. Snad je to pořád jen Henry jeden, jeho dvě já, on a zrcadlový odraz, Jekyll a Hyde? Všechno kolem zvířat, ale hlavně ono napsané drama je strašidelné, absurdní a smrtelně nebezpečné. A takové to očividně být má, když už víme, čeho se to týká, protože realita přesně taková byla.
Vypadá to jako složitá symbolika, což v jádru určitě je, ale čtení je snadné, tak dobře je to napsané. Zvláštní knížka. Ještě pořád nad ní hloubám.

Milosz
08.12.2022 3 z 5

Další "Pí" to sice není, ale i tak se mi to líbilo. Překvapilo mě, jak se to z věcného vyprávění s mnoha autobiografickými prvky promění v něco velmi krutého a děsivého.
Mohlo to být klidně delší.


meluzena
01.08.2022 5 z 5

Tohle tedy bylo něco! Věděla jsem, že pan Martel rozhodně umí, že umí psát i o těžkých tématech, že umí chytnout za srdce a přitom netlačit na pilu. I tak mne to dostalo.
Naštěstí jsem před čtením zapomněla, co bylo v anotaci - to by mi bylo hodně poškodilo čtenářský zážitek - o Krakově a vlastních zážitcích, natož o alegorické hře se v knize nepíše a je to zbytečně explicitní (přesně to asi pan Martel nechtěl) - jako by v anotaci detektivky napsali, kdo je vrah :(

Na začátku nás autor skoro až roztomile a s hravostí sobě vlastní „průvodcuje“ příběhem o spisovateli Henrym, jakož i přilehlými odbočkami a vsuvkami, ale pak se nečekaně dlouze zastaví u Vergilia a Beatrice. Nejdřív moc nechápete, co je ten vycpavač za exota, ale s každou stránkou vás víc a víc vás prostupuje hloubka, která za tím je. A začínáte cítit tu tíhu a naléhavost a nemožnost plně chápat a porozumět tomu, co si člověk neprožil na vlastní kůži. Zůstanete jako přibití a ještě hodnou chvíli po dočtení se nemůžete hnout z místa. Některé věty vidíte z jiné perspektivy a možná máte chuť si knihu s tímto poznáním přečíst znova. Ta kniha je vystavěná tak geniálně, že fakt nemám slov. A ty hry pro Gustava... Uf! Doporučuji.
---
„Když oběd konečně skončil a jeho hostitelé ho propustili, Henry vyšel z restaurace jako v mátohách. Jen ty nohy mu ještě fungovaly. Vydaly se s ním neznámým směrem. Po pár minutách došly do parku.“
---
BEATRICE: Co budeme dělat?
VERGILIUS: Nevím.
BEATRICE: Tahle cesta přece musí někam vést.
VERGILIUS: Ale vede někam, kde chceme být?
BEATRICE: Mohlo by tam být i něco dobrého.
VERGILIUS: Mohlo by tam být i něco špatného.
---
BEATRICE: Jak budeme jednou mluvit o tom, co nás potkalo, až to všechno skončí?
VERGILIUS: To ovšem předpokládá, že přežijeme.
---
PS. Podivnost některých dialogů Beatrice a Vergilia mi připomněly Čekání na Godota, který má křivku postupného „zmrazování“ čtenáře velmi podobnou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

BEATRICE: Jak budeme jednou mluvit o tom, co nás potkalo, až to všechno skončí? – VERGILIUS: To ovšem předpokládá, že přežijeme.


BEATRICE: Co budeme dělat? – VERGILIUS: Nevím. – BEATRICE: Tahle cesta přece musí někam vést. – VERGILIUS: Ale vede někam, kde chceme být? – BEATRICE: Mohlo by tam být i něco dobrého. – VERGILIUS: Mohlo by tam být i něco špatného.


Kniha Beatrice a Vergilius v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených103x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených8x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit7x