Až uvidíš moře přehled

Až uvidíš moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491418/bmid_az-uvidis-more-uO1-491418.png 5 1201 1201

Cizincem ve vlastní zemi. Románový debut známé novinářky. V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala… Dvě dcery řeckých uprchlíků, dva životy mezi dvěma zeměmi. Jaké to je, když se v deseti letech dítě ocitne samo v daleké cizí zemi, neumí jazyk, neví, kam se ztratili jeho rodiče, a vůbec nechápe, co se s ním stalo? Toto prožívaly v roce 1949 tisíce řeckých dětí, kterým po občanské válce v Řecku poskytlo Československo azyl. Mezi nimi byly i dvě osamocené holčičky Sotiria a Koula. Na pozadí jejích osudů se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria a Koula řecké moře? A kde jsou vlastně doma?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Až uvidíš moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (321)

tereza_p
včera

Celkově se mi kniha moc líbila, téma pro mě bylo nové a zajímavé. Klidně přiznám, že jsem nevěděla, že Československo přijalo v roce 1948 tolik řeckých uprchlíků, byť jejich potomci tu s námi žijí dodnes. Rozhodně si díky této knize o tématu ještě něco přečtu.
Děj založený na reálných základech dokáže čtenáře vtáhnout a Řecko z něj úplně dýchá, byť se v něm odehrává spíš míň než víc. Čtenář je svědkem nadějí, ale také zklamání, snahy o zapadnutí, ale také lpění na kořenech, nových začátků, ale také starých jizev a bolestí. Kdybych měla román nějak charakterizovat, řekla bych, že je lidský a také "plný". Výtku mám ale k tomu, že ke konci už jaksi ztrácí dech, děj mi přišel až zbytečně natahovaný. Můžu ale zaručit, že po přečtení budete chtít říct v Řecku nebo ho minimálně navštívit.

veverkaVv
včera 5 z 5

Původně jsem si knihu vybrala jen z toho důvodu, abych měla splněno ve ČV. Nečetla jsem žádné informace ani recenze, chtěla jsem se nechat překvapit a to se stalo. Už 5x jsem byla na dovolené v Řecku, ale tato dějinná událost mě velmi zasáhla. Spisovatelka píše srozumitelně a dovede vtáhnout do děje. Nevím, zda všechny příběhy těchto historických dějů se dočkaly takového příjemného zakončení. Určitě ne, ale to už nezměníme. Důležité je, že se pomocí této knihy události dostanou do širokého povědomí lidí. Možná na dovolených v cizině budeme více přemýšlet o místě, kde se nacházíme, jakou má historii a jak tu žijí obyvatelé a nebudeme na lehátku řešit, zda budou na oběd hranolky, zda bude na baru to, co chceme nebo zda to moře nemá nějak větší vlny. Já se o to rozhodně pokusím a velmi ráda bych přímo navštívila Kefalonii.


bumble
08.06.2024 5 z 5

Některé knihy člověka nepřestávají udivovat a tato je jedna z nich. Jsem moc rád, že jsem na ni narazil a mohl se se Sotirií a ostatními vydat na pro ně nechtěné, ale zajímavé dobrodružství do Československa. Na jejich životní pouť a co všechno je při této anabázi potkalo a jak se jejich život vyvíjel.
Opět se ukazuje, že je úplně jedno o jaký žánr se jedná, když to někdo umí pěkně sepsat a vložit do toho kousek sebe.
Výborná kniha, citlivá, pravdivá a tak nějak krásně Řecká.

všechny komentáře

Související novinky (8)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Až uvidíš moře v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených1 641x
ve Čtenářské výzvě442x
v Doporučených145x
v Knihotéce336x
v Chystám se číst911x
v Chci si koupit169x
v dalších seznamech12x