čef čef komentáře u knih

☰ menu

Druhá tvář Druhá tvář Ashley Audrain

Román vztahový, kde se hlubině psychologizuje je samozřejmě dobrý hlavně pro ženy s dcerami. Nepochopil jsem všechny zákruty mysli hlavní hrdinky, hlavní výhoda románu pro mne jsou většinou krátké úderné kapitolky, jinak bych knihu asi odložil ještě před jakýmsi dokončením příběhu. Nepopírám jistou úroveň napětí, ale pro mne stále nízkou a nevyhovující. Téma rozpadu manželství po smrti děcka, také není pro mne a tak přeji ostatním, aby se lépe pobavili než já.

01.06.2024 3 z 5


Záblesk života Záblesk života Jodi Picoult

Neobvyklá forma, vyprávění pozpátku, asi má dodávat zajímavosti příběhu přepadu potratové kliniky. Nevím, pro mne je to jen hlavně zdroj zmatků, ale možná i nátlak na uvědomění si tíhy situací postižených žen a celých rodin. Nelíbila se mi forma ani námět, ale doufám, že se najde dost těch, kterým kniha nějakým způsobem cosi důležitého sdělí.

30.05.2024 3 z 5


V objetí démona V objetí démona Patricie Pallerová

Kniha rozkrývá démona závislosti na alkoholu a podobných drogách na příkladu mladé ženy, která se stále vrací na léčení a moc jí to ale nepomáhá. Dozvíme se něco i o dalších léčených závislácích a jejich životních peripetiích. Není to žádné vědecké dílo, ale nějaké poučení zde mnozí jistě najdou. Veledílo světové literatury to sice není, ale trochu porozumění k problémům feťáků má potenciál vykřesat.

29.05.2024 4 z 5


Královražda na Křivoklátě Královražda na Křivoklátě Vlastimil Vondruška

Jak než jinak než velmi dobré. Někomu se možná bude zdát příběh řady vražd kolem Křivoklátu za doby Přemysla Otakara trochu zdlouhavý, ale většina jistě ocení dobové reálie, složité politické hrátky českých šlechticů a logické řešení událostí včetně nutných kompromisů v zájmu zachování klidu a míru v Čechách, což se stejně, jak známo, příliš nepovedlo.

28.05.2024 5 z 5


Ledová kolébka Ledová kolébka James Rollins (p)

Plodný autor se opětovně vydal na pole fantasy dobrodružství, což mně ale vůbec nesedí. Zde se pořád jde a jde, sem tam se poperou, lítají v balónech a pobíjejí netopýry a jinou havěť. Jinak spousta piklů, válek mezi královstvími a hlavně měsíc hrozí spadnutím na planetu. Takže vynikající čtení pro snílky, plné fantaskních představ a nesmyslů, které podněcují představivost. Nic proti, ale ne pro mne – příliš mnoho postav, tvorů, motivů, vztahů a čarování a všechno pořád dokola – ohrožení, boj, další cestování.

27.05.2024 3 z 5


Moře chamtivosti Moře chamtivosti Clive Cussler

Lidstvo v ohrožení, nafta dochází, ještě, že tu máme NUMu a její hrdiny. Přesně jako v minulých dílech se rozehraje ohňostroj napínavých a nebezpečných scén, kde jde o život. Odehrávají se na vodě, pod vodou, na zemi a ve vzduchu a vyžadují velkou vynalézavost od našich hrdinů. Jak to dopadne, si určitě čtenáři této bondovské literatury vychutnají nejlépe sami.

26.05.2024 5 z 5


Kdo chodí tmami Kdo chodí tmami Aleš Palán

Kniha zejména pro citlivé, umělecké duše. Zabývá se především životem a dílem, podle knihy velmi známého grafika a básníka. Toto jméno, jakož i celou řadu dalších, v knize zmíněných, jsem dosud neznal. Teď už vím alespoň to, že jezdili na tvrz Petrkov a řešili umělecké problémy s rodinou hlavní postavy. Použitá forma rozhovoru s umělcovy syny je zajímavá, možná i pro tento popis výjimečného života umělce a jeho souputníků snad nejvhodnější.

25.05.2024 4 z 5


Špína Špína Barbora Bernátová

Kriminalista je v tomto příběhu patřičně rozervaný a to mu sluší. Pátrá po vrahovi místního učitele, který je také divný a hlavně zaměřený na dívky všeho věku. Zajímavé jsou poměry ve školství, morálka je už úplně někde jinde, než ještě nedávno bývala, navíc sex a drogy. Konec byl možná trochu chaotický, ale román hodnotím celkově jako dobré dílko a jsem si jist, že nebude od této autorky poslední.

24.05.2024 5 z 5


Zmiz Zmiz Mary Burton

Obchod s miminy je také již dobře popsaný v mnoha detektivkách, i ten kombinovaný se smrtí jejich maminek. V tomto směru tedy nic zvláštního, ale tak docela ztracený čas to není. Rangeři v USA to mají trochu jinak zmáknuté a když se navíc objeví dvojčata, hned má příběh jinou šťávu. Docela jo.

23.05.2024 5 z 5


Holubí krev Holubí krev Dennis Jürgensen

Vypadá to, že se někdo po mnoha letech snaží po svém vyrovnat s dobou DDR a STASI, dobou práskačů a útěků za svobodou. Umírají její prominenti a jiní lumpy. Dvojice dvou detektivů, jeden Z BRD a druhá z Dánska se v tom dějinném zmatku snaží vyznat. Celkově snad docela dobré, ale takové upracované, vtipu jsem si moc nevšiml, napětí mnoho nebylo, konec zdlouhavý.

22.05.2024 4 z 5


Otrávený pohár, Smrt mučednice Otrávený pohár, Smrt mučednice Vlastimil Vondruška

V otráveném poháru jde nepřekvapivě o záhadu, kdo pohár otrávil, proč a hlavně jak. Ve smrti mučednice jsou také velké záhady, tentokráte Jiřímu Adamovi z Dobronína pomáhá Rozárka a bakalář Petr. Obě povídky jsou dobře vypointované a vše se děje na základě logiky, i když orientovat se v tom množství jmen není vůbec jednouché. Opět však velmi pěkná kniha známého dějepisce.

21.05.2024 5 z 5


Únos do světa stínů Únos do světa stínů Kateřina Janouchová

Tak jako v předchozích dílech sledujeme osudy všelijak propletených rodin. Hlavní hrdinka dále, jako zdravotní sestra, rodí a rodí, ale také pátrá po ztracené kamarádce svojí dcery a hledá náhradníka za rozvedeného otecka jejich čtyř dětí. Rovněž jsou zde lesbické, emigrantské a podvodnické motivy a stále je co řešit. Tak děvčata do toho.

20.05.2024 4 z 5


Hra na schovávanou Hra na schovávanou Kateřina Janouchová

Rozvod hlavní hrdinky se táhne a tak pokračují půtky o děti a s dětmi, výčitky a smutnění, jakož i hledání nového partnera. V nemocnici se sice stále komplikovaně rodí, ale, hrůza, ztratila se šéfová. Nakonec jde o obchod s děvčaty z Východu a jejich zneužívání. Již z těchto témat je příznačná skupina čtenářů, kterým se to musí líbit.

19.05.2024 4 z 5


Sesterstvo Sesterstvo Kateřina Janouchová

Můj první díl, i když v této sérii už druhý. Postav je zde habaděj a ještě jsou všelijak provázané. Hlavní hrdinka je rozvádějící se porodní asistentka se čtyřmi dětmi na krku, každé originál, ale roztomilý. Rozebírá se násilí na ženách, a jestli si to mají nechat líbit nebo to vzít do vlastních rukou, jinak lásky, sex, vaření a rozjímání. Román šitý pro ženské čtenářstvo to je jisté, ale jsou zde také kriminalistické motivy, jako únos miminka, znásilnění a pomsta a schopný a krásný policista.

18.05.2024 4 z 5


Rande Rande Halina Pawlowská

Soubor krátkých povídek, veršovánek, mouder, bonmotů, vtipů, gagů, rad, statistik, varování, absurdit, hlášek, hříček a vtipných postřehů ze života společenského, kamarádského, partnerského, rodinného, cestovatelského, profesionálního a hlavně sexuálního, ženy v dětském, nejlepším i seniorském věku. Tyto všechny většinově optimistické, povzbuzující a pozitivní polohy u této pozoruhodné autorky samozřejmě všichni dobře známe, a proto se vždy při čtení, sledování nebo poslouchání jejího rozsáhlého díla vždy dobře pobavíme.

17.05.2024 5 z 5


Horká stopa Horká stopa Kateřina Janouchová

Sex ve všech polohách a úhlech z pohledu dvou žen, matky a dcery. Zažívají také různá dobrodružství, kolem nich se kupí mrtvoly a sami mají mnohdy na mále. Ještě, že mají kolem sebe spoustu stejně pitomých lidiček – lesbiček, psychicky nemocných a jiných pošuků. A to vše v poměrně civilizovaném Švédsku, kde však kupodivu řádí ruští špioni a jiná havěť. Pohádkové vyprávění na dobrou noc jako vyšité.

16.05.2024 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Skoro se to dá vnímat jako skutečné dějiny místa a příběhy skutečných lidí. Samozřejmě je to jen fabulace, ale skvělá a velmi, velmi podobná realitě popisované doby. Věřící a zejména jeptišky to nikdy neměly lehké, v každé době se našly důvody proč a jak jim škodit. Hlavními tématy jsou tedy ženy a pronásledování věřících za komunistů. Pro mne by stačila o dost kratší verze, zejména různé protokoly by zde mohly být o dost pokráceny, ale jako svědectví doby je to určitě úctyhodná práce.

15.05.2024 5 z 5


Koukám a co nevidím Koukám a co nevidím Ivanka Devátá

Krátké fejetonky psané z pohledu člověka, který leccos prožil a hodně toho pochopil. Vtipné a duchaplné tak, jak jsme u autorky po léta zvyklí. Leccos, myslím tím televizní pořady nebo politika, pochopitelně propadlo na smetiště dějin, ale tu chvilinku na přečtení si myslím můžeme pořád dobře dopřát.

14.05.2024 5 z 5


Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Jak jinak než pěkně vyfabulované. Příběh Oldřicha a Oty, hrdinů celé série, pátrajících po vrahovi poustevníka na Domažlicku je hodně spletitý, přeplněný zúčastněnými postavami. Oba mají dost práce, aby se dočkali výsledku, který neohrozí vztahy Českého království s Bavorskem. Mají nového pomocníka, Diviš je tentokráte doma. Pro všechny fandy pana Vondrušky je to opět hezký výlet do středověku a v hojnosti jmen a událostí si určitě budou jenom libovati.

13.05.2024


Osamělá noc Osamělá noc Charlotte Link

Prvotřídní detektivka, která velmi dobře navazuje na předcházející díly. Tentokráte jde o obézní chlapce a o šikanující a milované spolužáky. Objevují se další a další mrtvoly a nikdo neví proč, a kdy už to policie skončí. Příběh má potřebné napětí a hororový závěr je také na úrovni. Nemusím tedy doporučovat, dobré série se chválí sami.

12.05.2024 5 z 5