Holky z bombardéru

Holky z bombardéru https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397711/mid_holky-z-bombarderu-q9t-397711.jpg 3 2 2

Jak naznačuje název knihy, jsou Holky z bombardéru válečný román s neobvyklými hrdinkami. Autorka vzdala poctu ženám, jež po boku mužů bojovaly proti německé Luftwaffe, a udělala to neobyčejně napínavou prózou, jež věrohodně zachycuje všechny přípravy ženské posádky amerického bitevníku k boji a posléze i četné vrcholně nebezpečné střety po boku anglických a amerických letců s německým nepřítelem. Hlavní hrdinka, židovská běženkyně z Němci obsazené Evropy, je jako bombometčice hlavní strůjkyní pohromy, již Němcům přinášelo spojenecké bombardování. Greta díky bojovým zkušenostem a pevnému odhodlání po mnoha dobrodružstvích přežije i konec války. Svou knihou se Ilona Ziková plně strefila do současné vlny literatury s genderovou tematikou.... celý text

Přidat komentář

Jura Jurax
28.10.2020 odpad!

Náhodou se mi to dostalo do ruky a doslova jsem čuměl ...
Západní spojenci nikdy nenasazovali své letkyně do bojových operací, pouze k transportu letadel v zápolí. V případě Američanek téměř výhradně na území USA. Tudíž mimo jiného nikdy necvičily ženy na funkce bombardier (USAAF), resp. bomb aimer (RAF), hezky česky bombometčík, protože by pro ně neměli uplatnění.
Navíc autorka viděla druhoválečný bombardér leda tak na fotce. Možná.
Suma sumárum - základní myšlenka knihy je ahistorický nesmysl. A zbytek je taková fantasy, jak si Hurvínek, tedy zde spíš Mánička, představuje leteckou válku.
Autorka měla arciť možnost umístit svou hrdinku na východní frontu, sověti měli celé ženské letecké pluky - 586. stíhací pluk (586. IAP) na Jacích, 587. bombardovací (587. BAP) s Pe-2 a 588. noční bombardovací pluk (588. NBAP) na Po-2 ... to by snad taky bylo dost gender ... :-)

JurijMilkovic
28.09.2020 5 z 5

Byl jsem na tuhle knihu zvědavý a nadchla mě od začátku do konce.