Xavier Dorison životopis

francouzská, 1972

Životopis

Komiksový scénárista Xavier Dorison se narodil roku 1972 a poté, co tři roky studoval obchodní školu, nechal obchod obchodem a začal psát komiksy. A hned napoprvé zabodoval. Stvořil Třetí zákon. Pak už svou pozici jen potvrzoval a momentálně patří k evropské scénáristické špičce.

Mnoho z nejúspěšnějších evropských komiksů nese jeho jméno . Ať už je to pirátský Long John Silver, nbo westerny W.E.S.T a Undertaker (ten první kombinuje western s Akty X, ten druhý zase vychází ze spaghetti westernu a do hlavní role obsazuje funebráka). S kreslířem Christopherem Becem stvořil sérii Sanctuaire, pro Terryho Dodsona napsal příběh ruské agentky pracující v USA jako superhrdinka - Red Skin, a napsal sci-fi ze světa, kde se s lidmi obchoduje na burze - Human Stock Exchange. Není divu, že byl přizvaný i kpráci na sériích jako je XIII a Thorgal.

Dorison má obrovský vztah k historii. Většina jeho komiksů se v ní buď odehrává, nebo je sní alespoň nějak úzce svázána. Má tam piráty, templáře, kovboje... nebo, jako v samostatném příběhu Le Maître d'armes, středověké zbrojíře. Napsal scénář k filmu Brigády tygrů. (zdroj životopisu: Modrá Crew)

Ocenění