Xavier Coste životopis

francouzská, 1989

Životopis

Xavier Coste (* 6. května 1989 Bayeux) je francouzský komiksový kreslíř a ilustrátor. Absolvoval pařížskou école d’arts graphiques (vysokou školu grafických umění). Mezi lety 2007 a 2011 působil jako ilustrátor pro společnost Ankama, zastřešující několik firem, jež se specializují na počítačovou a ruční grafiku.

V roce 2012 mu vyšla komiksová prvotina, „zpola realistické životopisné album“ nazvané Egon Schiele, vivre et mourir – Egon Schiele, žít a zemřít. O rok později vydal druhý biografický komiks, Rimbaud l’Indésirable – Rimbaud nežádoucí. Následovaly další podobné projekty, À la dérive (Unášený proudem osudu, 2015), Le Lendemain du monde (Zítřek světa, 2017) či A comme Eiffel (A jako Eiffel, 2019).

Souběžně zadaptoval do komiksové podoby také několik slavných románů, mezi nimi například „L’Enfant et la Rivière“ (Dítě a řeka) Henriho Bosca z roku 1945 a dystopie 1984 George Orwella.

Inspirací jsou mu umělci Enki Bilal, Jacques Tardi, François Schuiten či Hugo Pratt. (zdroj životopisu: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Xavier_Coste)

Ocenění

Xavier Coste - knihy

2021  88%1984 (komiks)

Žánry autora

Literatura světová Komiksy Sci-fi

Štítky z knih

antiutopie, dystopie, kakotopie

Coste je 0x v oblíbených.
Osobní web autora