Witness Lee životopis

čínská, 1905 - 1997

Životopis

Witness Lee se narodil roku 1905 v severní Číně a vyrůstal v křesťanské rodině. V devatenácti letech byl cele uchvácen pro Krista a okamžitě se rozhodl zasvětit zbytek života kázání evangelia. Na samém počátku své služby se setkal s Watchmanem Nee, věhlasným kazatelem, učitelem a spisovatelem. Pod jeho vedením se věnoval společnému dílu. Počínaje rokem 1934 Watchman Nee svěřil Witnessi Lee vedení publikační činnosti v nakladatelství Shanghai Gospel Book Room.

Těsně před komunistickým převratem v roce 1949 se Watchman Nee a jeho spolupracovníci rozhodli vyslat Witnesse Lee na Tchaj-wan, aby zastili, že to, co jim Pán svěřil, nepropadne zkáze. Watchman Nee pověřil Witnesse Lee, aby v cizině pokračoval v dosavadní publikační činnosti. Tak vzniklo nakladatelství Taiwan Gospel Book Room, které se stalo všeobecně uznávaným vydavatelem děl Watchmana Nee mimo Čínu. Činnost Witnesse Lee na Tchaj-wanu byla brzy obdařena hojným Pánovým požehnáním. Z pouhých 350 věřících, právě uprchnuvších z pevninské Číny, narostly místní církve na Tchaj-wanu během pěti let na 20 000 členů.

Roku 1962 byl Witness Lee veden Pánem, aby odešel do USA, kde se usadil v Kalifornii. Třicet pět let neúnavně sloužil v USA na týdenních setkáních i víkendových konferencích a za tu dobu přednesl několik tisíc poselství. Mnohá vyšla tiskem a tvoří řadu v současnosti překračující již 400 titulů. Velmi mnoho jich bylo přeloženo do více než čtrnácti jazyků. Svou poslední konferenci vedl Witness Lee v únoru 1997 ve věku devadesáti jednoho roku.

Witness Lee po sobě zanechal bohatý výklad biblické pravdy. Jeho hlavní dílo, Studium života v Bibli, obsahuje přes 25 000 stran komentářů ke všem knihám Bible, zpracovaných z hlediska potěšení věřících a zakoušení božského života Boha v Kristu skrze Ducha Svatého. Witness Lee byl šéfredaktorem nového překladu Nového Zákona do čínštiny, vydaného pod názvem Recovery Version, a pod jeho vedením proběhla práce na tomtéž překladu do angličtiny. Opatřil Recovery Version rozsáhlými poznámkami, výklady a u duchovních témat systémem odkazů, které jsou součástí všech překladů Recovery Version. Ve Spojených státech je možno slyšet jeho poselství na křesťanských rozhlasových stanicích. Jako praktický prostředek k šíření služby, kterou byl pověřen, založil Witness Lee v roce 1965 neziskovou společnost Living Stream Ministry se sídlem v kalifornském Anaheimu. Living Stream Ministry oficiálně zastupuje službu Witnesse Lee a Watchmana Nee

Witnesse Lee ve své službě zdůrazňuje prožívání Krista jako života a praktickou jednotu věřících jako Těla Kristova. Zdůrazňováním péče o obě tyto stránky vedl Witness Lee církve, které mu byly svěřeny, k růstu v křesťanském životě a působení. Witness Lee byl neochvějně přesvědčen, že Božím cílem není úzkoprsé sektářství, ale Tělo Kristovo. Postupem času se věřící, které tato myšlenka oslovila, začali s cházet prakticky jako církev ve svých lokalitách. V nedávných letech takto vzniklo množství nových místních církví v Rusku a v mnoha východoevropských zemích. (zdroj životopisu: http://www.daliborovy.estranky.cz/clanky/zivotopisy/Zivott.html)

Ocenění