William Lindsay Gresham životopis

americká, 1909 - 1962

Životopis

William Lindsay Gresham (20.8.1909 – 14.9.1962) byl americký romanopisec a autor literatury faktu, oblíbený mezi čtenáři noir. Jeho nejznámější dílo je Nightmare Alley (1946, česky Ulička přízraků 2022), zfilmované v roce 1947 a 2021.
V mládí střídal různá zaměstnání, mj. působil jako folkový zpěvák v Greenwich Village. Během španelské občanské války sloužil jako dobrovolník-medik, odkud se v roce 1939 vrátil po problematickém období zahrnující pobyt na tuberkulózním oddělení a pokus o sebevraždu. Pak pracoval jako redaktor v krimi časopise a v roce 1942 se oženil s básnířkou Joy Davidman, s kterou měl dva syny. Po vydání Uličky přízraků - jeho prvním a nejúspěšnějším díle - se přestěhovali do 14-pokojového domu ve Staatsburgu, New York. Jeho manželka, etnická židovská ateistka konvertovala ke křesťanství pod dojmy děl C. S. Lewise. Sám Gresham se považoval za křesťana, což ovlivnilo jeho druhý a poslední román Limbo Tower. Manželé finančně strádali a Gresham začal mít vleklé potíže s placením daní. Byl špatným manželem, pil, trpěl výbuchy násilí a častými nevěrami. Začal se zajímat o dianetiku.
Davidmanová onemocněla a v roce 1952 odjela do Anglie za C. S. Lewisem, s kterým si dopisovala. Své sestřenici Renée Rodriguez, která i se dvěma dětmi utekla od svého násilnického manžela, nabídla, že mohou během jejího pobytu v Anglii bydlet v jejich domě. Z Greshama a Rodriguezové se brzy stali milenci, což Gresham manželce napsal v dopise. Davidmanová se v lednu 1953 vrátila domů, kde všichni tři bydleli nepříjemně dlouho, protože ani jeden z nich si nemohl dovolit odejít. Davidmanová pak dům prodala, aby uhradila daňové nedoplatky. Odjela i se syny do Anglie, kde se později vdala za Lewise. Jejich vztah byl inspirací ke hře a filmu Shadowlands. Hned po rozvodu se Gresham oženil s Rodriguezou. Po předčasné smrti Davidmanové odjel do Anglie za syny a když viděl, že je o ně dobře postaráno, nechal je v Lewisově péči. Vstoupil k anonymním alkoholikům a začal se zajímat o spiritualismus. Ačkoli byl dříve příznivcem scientologie, později veřejně odsoudil náboženství jako jinou formu strašení.
V roce 1962 se jeho zdraví začalo zhoršovat, přicházel o zrak a byla mu diagnostikována rakovina jazyka. Tehdy 53-letý Gresham se 14.9.1962 zapsal v hotelu, kde kdysi psal Uličku přízraků a předávkoval se prášky na spaní. Noviny se o jeho smrti nezmínily, kromě jednoho sloupku. V jeho kapse se našly vizitky, kde stálo: „Bez adresy. Bez telefonu. Bez práce. Bez peněz. V důchodu.“ (zdroj životopisu: en.wikipedia.org)

Ocenění