Wilhelm Reich životopis

rakouská, 1897 - 1957

Životopis

Wilhelm Reich (24. března 1897 - 3. listopadu 1957) byl rakousko-americký psychiatr a psychoanalytik se silnými inspiracemi v marxismu. Byl žákem Sigmunda Freuda.

Reich se pokoušel skloubit marxismus, psychoanalýzu a kvantovou fyziku. Později do svého systému začlenil též jógu a východní filozofie, především teorii čaker a kundalini.

Přijal Freudův koncept libida a rozšířil ho o sociologickou dimenzi z marxistické pozice. Vytvořil tzv. sexuální politickou ekonomii. Byl také přesvědčen, že libido je energií, která podléhá stejným fyzikálním zákonitostem jako jiné formy energie.

Později teorii libida přeformuloval do teorie orgonu. Dospěl k přesvědčení, že orgon má kosmický původ a nevzniká v těle, ale člověk je jeho přijímačem. Sestrojil orgonovou komoru, kde lidé měli být vystavováni silnému proudu orgonu a takto léčeni. Na principu orgonu později sestrojil i přístroj, jímž údajně dokázal rozhánět mraky na obloze či přivolat déšť.

Jako Žid a komunista uprchl v roce 1933 z Německa do Skandinávie. V roce 1939 přesídlil do Kalifornie v USA. Po 2. světové válce se stal jako marxista podezřelým z protiamerické činnosti a Americký úřad pro ochranu potravin (Food and Drug Administration - FDA) navíc zahájil tažení proti jeho orgonovým přístrojům. Byl uvězněn a po ročním pobytu ve vězení zemřel. FDA mezitím nechala spálit mnoho jeho nepublikovaných teoretických materiálů o orgonu. (zdroj životopisu: wiki)

Ocenění