Wilfried Nelles životopis

německá, 1948

Životopis

Wilfried Nelles (*1948), vyrůstal a nyní znovu žije v německém regionu Eifel. Je ženatý a je otcem dvou synů.
Za občasných silných protestů klasicky humanitně vzdělán. Po vpravdě zábavném studiu politologie, sociologie a psychologie skončil spíše náhodně nežli chtěně na poli vědy. Překvapivě rychle se stal vedoucím velké interdisciplinární vědecké skupiny v oblasti společenských věd. Následujících dvanáct let působil jako vědecký pracovník a docent (na univerzitách v Bonnu a Wuppertalu), během tohoto období zveřejnil pět knih a slušný počet vědeckých článků. Mezitím odpromoval, ale už ne(do)habilitoval, protože zjistil, že tahle cesta je pro něj u konce.
Od počátku 80. do poloviny 90. let duchovně putovní, hledačská a učednická léta u Osha, intenzivní sebepoznávání a výcviky v různých metodách humanistické psychologie, desetiletá zkušenost s vedením sebepoznávacích a meditačních skupin až do setkání s rodinnými konstelacemi v roce 1996.
Poté se plně věnoval rodinným konstelacím a hodně o nich psal. Po oddělení se od Berta Hellingera, s jehož novou prací (od 2006) už nebyl v souznění, rozvinul ve více krocích nový druh konstelační práce, který nazývá Proces životní integrace. Pozornost se zde nezaměřuje na vztahy k rodině (na tzv. systemický aspekt), ale na náš vlastní život a rozpoznání jeho vnitřních souvislostí.
Jeho osobně přivedl Proces životní integrace k tomu, že spolu se svým synem Maltem založil Nelles-Institut (www.nellesinstitut.de), jenž je aktivní po celém světě. (zdroj životopisu: http://wilfried-nelles.cz/)

Ocenění