Walter Bradden Finney životopis

Jack Finney · pseudonym

americká, 1911 - 1995

Životopis

Jack Finney - vlastním jménem Walter Bradden Finney se narodil v roce 1911 v Milwaukee, Wisconsin. Studoval na Knox College v Galesburgu ve státě Illinois a promoval v roce 1934. Po přestěhování do New Yorku pracoval v reklamním průmyslu. Později se přestěhoval do Kalifornie (1950) kde žije, tvoří a umírá na rozedmu plic 14. listopadu 1995 ve věku 84 let. V roce 1987 obdržel cenu World Fantasy Award za celoživotní dílo.

Psát začal v 35 letech především příběhy a povídky pro populární časopisy jako Collier, The Saturday Evening Post a Mccalla. Hned jeho první seriozní povídka vyhrála v soutěži vypsané Ellery Queen Mystery Magazine v roce 1946.

Napsal cca přes 25 dalších povídek soustředěných později do dvou svazků - Třetí nástupiště (The Third Level, 1957) a Mám rád Galesburk na jaře (I Love Galesburg In Spring Time, 1963) a dalších výběrů.

Vedle povídek začíná psát a "vyrůstá" na detektivní žánru. Určitě za zmínku stojí Pět proti kasinu (Five Against the House - 1954) - kniha o pěti studentech, kteří plánují vyloupit kasino v Renu nebo kniha Útok na královnu (Assault on a Queen - 1959) - román o přepadení ponorky, který byl i zfilmován (1959, Frank Sinatra).

Jack Finney se ale proslavil jako autor žánru science fiction, specialista na téma "cestování v čase". Jeho knihy se staly předlohou pro řadu filmů. Velkou popularitu si získal příběh "o úniku do minulosti" Zas a zas (Time and Again, 1970) - román o věčně platném varování o nečekaných a nepředvídatelných budoucích důsledcích našeho dnešního jednání. Hrdinou je reklamní grafik, který cestuje zpět do New Yorku roku 1880 a popisování té doby pohledem člověka z budoucna si získalo velkou oblibu. Román se dočkal svého pokračování - Čas od času (1996), kniha ale vyšla až po autorově smrti a její otevřený konec nechávakl prostor i pro třetí díl, který ale nebude nikdy napsán. Původně se měl zfilmování ujmout Robert Redford, ale projekt se zatím nerealizoval, ikdyž jednání z roku 2012 dávají určitou naději.

Taktéž jeho dílo Lupiči těl (The Body Snatchers, 1955) si získalo velkou oblibu a stalo se předmětem filmových či televizních zpracování. Televizní verzi jsme mohli vidět kdysi v legendárním Seriálu o seriálu, filmové verze z roku - Invaze lupičů těl (1956, Don Siegel), remake z roku 1978 (Philip Kaufman) či nejméně zdařilá verze z roku 1993 (Abel Ferrara) a poslední zpracování - film Invaze (2007, Oliver Hirschbiegel, James McTeigue).

Za zmínku stojí taky román Desetník s hlavou Woodrowa Wilsona (The Woodrow Wilson Dime).

Jack Finney figuruje v žánru SF mezi autory na jednom z předních míst co do námětů, které se staly podkladem pro filmové verze. I to je dokladem propracovanosti jeho příběhů a pevné konstrukce zápletek. (zdroj životopisu: wikipedia, net)

Ocenění (1)

1987 - World Fantasy Award (Life Achievement)

Walter Bradden Finney - knihy

2023  84%Invaze zlodějů těl
1992  65%Útěk ze San Quentinu

Žánry autora

Literatura světová Detektivky, krimi Horory Sci-fi

Štítky z knih

Kalifornie zfilmováno sci-fi

Finney je 3x v oblíbených.