Vladimir Fjodorovič Odojevskij životopis

ruská, 1804 - 1863

Životopis

Vladimir Fjodorovič Odojevskij, rusky: Владимир Фёдорович Одоевский (11.8.1804 — 11.3.1869) byl kníže, ruský spisovatel a myslitel éry romantismu, jeden ze zakladatelů ruské hudební teorie.

Pocházel ze starého šlechtického rodu knížat Odojevských, jedné ze starších větví Rurikovců, jedním ze jeho slavných předkl byl např. kníže Michail Vsevolodovič Černígovskij (Михаил Всеволодович Черниговский). Rozšířená informace, že jeho matka Jekatěrina Alexejevna Filippova (Екатерина Алексеевна Филиппова) byla nevolnice, není pravdivá - ve skutečnosti byla dcerou praporečníka, mluvila francouzsky a hrála na klavír. Její matka vlastnila dům, měla několik zaměstnanců a dědictví.
Jeho otec zemřel, když mu byly 4 roky, vyrůstal v domě svého opatrovníka, matka se znovu vdala.
V letech 1823—1825 byl předsedou mládežnického literárně-filosofického kroužku společnost milovníků moudrosti (Общество любомудрия). Od roku 1846 года byl ředitelem Rumjancevova muzea. V polovině 40. let 19. století přešel od literární činnosti k občanské a proslavil se jako filantrop. Komorník (1836), hofmeister a tajný poradce (1858), senátor (1861). Zabýval se okultismem, za což si vysloužil přezdívku „ruský Faust“. Známý je jako mistr romantické sci-fi povídky, jako jeden z prvních v Rusku experimentoval s žánrem utopie (4338-й год: Петербургские письма; (= 4338. rok: Petrohradské dopisy, česky nevyšlo), pokračoval v tradici osvícenecké satiry. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3ui5rwH)

Ocenění