Vít Vlnas životopis

česká, 1962

Životopis

Vít Vlnas se narodil v roce 1962 v Praze. Po maturitě na stavební průmyslovce pracoval jako projektant, v letech 1984 - 1989 vystudoval historii na Filozofické fakultě UK. Deset let byl vedoucím Archivu Národní galerie a od roku 2001 je ředitelem Sbírky starého umění NG.

Prof. doc. PhDr. Vít Vlnas, Ph.D., se ve své široce založené odborné práci zaměřuje na kulturní dějiny 16. – 19. století se zřetelem k sociálnímu kontextu výtvarného umění (dějiny sběratelství a mecenátu) a k historii českého a evropského baroka. Pro tyto obory, jimž se věnuje v interdisciplinárním pojetí, patří k nejvýznamnějším historikům ČR. Na svém univerzitním pracovišti přednáší obecné dějiny období 1526 – 1740 a vede semináře k uvedeným tématům. Vedle Pedagogické fakulty UK se účastní od r. 1998 též výuky na Fakultě sociálních věd UK. Pravidelně vede a oponuje magisterské diplomové práce a působí jako předseda komise pro SZZK. Od školního roku 2000/2001 vede doktorandy v interním i externím studiu (v současné době 3 kandidáti). Zasedá v komisích pro udílení doktorátu (Ph.D.) a v habilitačních komisích na fakultách UK v Praze a MU v Brně.

V Národní galerii v Praze se podílel na přípravě 11 výstavních projektů (např. Obrazárna v Čechách - léta: 1796 - 1918, úspěšná byla expozice Sláva barokní Čechie nebo Slezsko, perla v České koruně.), z toho 3 zahraničních (Itálie, Francie, SRN) a 2 vědeckých konferencí. Je mj. členem oborové rady doktorského studijního programu Historické vědy na UK v Praze a Národního komitétu historiků ČR, dále šéfredaktorem Bulletinu Národní galerie v Praze a členem dalších vědeckých a redakčních rad. V posledních 5 letech se jako řešitel podílel na 3 grantových projektech a dalších 3 mezinárodních projektech v oblasti výzkumu a vývoje. Jako vyžádaný přednášející („invited speaker“) přednášel mj. ve Velké Británii, Švýcarsku, Francii, Rakousku a USA. Absolvoval dlouhodobější zahraniční pobyty a stáže v Polsku, Velké Británii a SRN.

Prof. Vlnas ublikoval doposud 5 samostatných monografií a další 4 monografie jako spoluautor, 27 studií formou kapitol v monografiích a studií v neperiodických sbornících (z toho 9 ve spoluautorství), dále vydal 30 recenzovaných článků v odborném periodickém tisku (z toho 6 ve spoluautorství) a dalších 20 nerecenzovaných příspěvků (recenze, sdělení, přehledy bádání aj.). Jako autor hesel přispěl do 16 vědeckých katalogů, slovníků a publikací encyklopedické povahy. Kromě ČR a Slovenska publikoval též v SRN, Rakousku, Francii a Maďarsku. (zdroj životopisu: cuni.cz/iforum; rozhlas.cz/leonardo; Markgraf)

Ocenění (3)

2014 - Magnesia Litera (za nakladatelský čin) - kniha Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek VIII., 1618–1683
2014 - Magnesia Litera (za nakladatelský čin) - kniha Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek IX., 1683-1740
2002 - Magnesia Litera (Litera za populárně naučnou literaturu) - kniha Princ Evžen Savojský