Vilém Sacher životopis

česká, 1907 - 1987

Životopis

Vilém Sacher (*17. února 1907, Prostějov – †14. srpna 1987, Praha) byl generálporučík, spisovatel a signatář Charty 77. Účastník druhého odboje ve Francii a ve Velké Británii.

Patřil k předním osobnostem československého vojenského života. Vzděláním i povoláním voják. V roce 1940 byl jako člen vojenského odboje nucen prchnout z Československa, bojoval ve Francii, Anglii a po odvelení do SSSR se účastní s 3. čs. brigádou po karpatsko-dukelské operaci osvobozovacích bojů na Slovensku a Moravě. V 50. letech byl během čistek z armády propuštěn. V 60. letech se vrátil k válečným vzpomínkám a na základě vlastních deníků napsal řadu memoárových knih. Po podpisu Charty 77 byl zbaven hodností i řádů a vyznamenání. V roce 1990 byl plně rehabilitován a všechny odňaté hodnosti, řády a vyznamenání mu byly in memoriam vráceny.
Patřil mezi několik málo statečných vojáků západní i východní fronty ve druhé světové válce, který své válečné zážitky dokázal poutavě, beletristicky popsat a zejména vylíčit, jak to skutečně vypadalo například na Dukle či v závěrečném tažení v Pováží. Jde o jeho knihy Na počátku stála smrt, Pod rozstříleným praporem či Krvavé velikonoce.

Ocenění