Václav Lacina životopis

česká, 1906 - 1993

Životopis

Prozaik, básník, autor satirických textů a parodií.
Vystudoval gymnázium a Právnickou fakultu UK v Praze. (JuDr. 1950) Byl zaměstnán u soudu, na ministerstu informací, byl i okresním soudcem v Praze a tiskovým referentem ministerstva spravedlnosti. 1952-53 pracoval v Českém rozhlase a od roku 1953 se věnoval spisovatelské činnosti.
V jeho tvorbě se prolínají dvě linie: literární parodie a společenská satira psaná z pozice příslušníka politické levice. V první z nich paroduje ve stylu i tematice známé literární osobnosti a směry.
Vrcholem této tvorby je poválečné "Čtení o psaní", kde autor s humornou hravostí vytváří řadu variací na daná témata ve stylu jednotlivých spisovatelů od národního obrození až po současnost.
V druhé linii své tvorby se Lacina zaměřil na typické téma české satiry: maloměšťáctví.
Mezi válkami svými ironickými haussmanovskými výpady přispíval k proudu útoků na amerikanismus, národně socialistickou stranu, agrárníky, chyby sociální demokracie a projevy fašismu, v době poválečné psal přímočarou politickou satiru, která chce „tepat“ protektorátní panstvo a kolaboranty i rozmanité figurky poválečných příživníků. (zdroj životopisu: www.slovnikceskeliteratury.cz)

Ocenění (1)

1954 - Státní cena za literaturu (próza) - kniha Měšťanské besedy