Václav Krolmus životopis

česká, 1790 - 1861

Životopis

Václav Krolmus (3. října 1790 Březinka u Bělé pod Bezdězem – 24. října 1861 Praha) byl český vlastenecký kněz, sběratel lidové slovesnosti, spisovatel a archeolog.

Navštěvoval bělskou klášterní školu, po dalších studiích na gymnáziu v Kosmonosích, filosofie na Karlově univerzitě a kněžského ústavu v Litoměřicích se stal knězem a kazatelem. Působil na farách ve středních Čechách. Ze Zvíkovic se kvůli sporům na faře odstěhoval do Prahy, kde se plně usadil a věnoval se archeologii. Dá se říci, že archeologie byla jeho největší láska. Z finančního hlediska se mu však moc nedařilo a musel tyto překážky překonávat, ze svých peněz platil výkopy v okolí Prahy. Všechny své nálezy a ostatní starožitnosti, které postupně shromažďoval, zpracovával ve svých spisech. Mezi jeho největší úspěchy patří obohacení sbírek Národního muzea a starost o řadu památek, jež uchránil před zničením. Václav Krolmus umírá v roce 1861 a do české historie se zapisuje jako úspěšný (byť amatérský) český archeolog.

Na poli literárním jsou jeho nejvýznamnějším dílem Staročeské pověsti, zpěvy, hry, obyčeje, slavnosti a nápěvy s ohledem na bájesloví českoslovanské, které vyšly v letech 1845–1857 v celkem 13 sešitech. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Krolmus)

Ocenění