Václav Kopta životopis

česká, 1965

Životopis

Václav Kopta (* 21. června 1965 Praha) je český herec a muzikant.

Je synem textaře Pavla Kopty a vnukem básníka a překladatele Josefa Kopty. Svoji nynější manželku Simonu Vrbickou poznal při studiu na Pražské konzervatoři, kde studoval hudebně dramatický obor. Během studia hostoval v divadle E. F. Buriana a ve Vinohradském divadle. Mají dcery Františku (* 1998) a Janu (* 2001).

Od roku 1986 je stálým členem hudebního divadla Semafor. Zde účinkoval v řadě představení, např. Jonáš, Na poříčí dítě křičí, Vetešník, Ach ta láska nehezká, V hlavní roli písnička, Pré, Mé srdce je Zimmer frei, To nám to pěkně začíná, 80 svíček na ztraceným dortu aj.

Ve filmu zazářil již ve svých osmnácti letech rolí idealistického studenta ve filmu Sněženky a machři. Poté však z televize a filmu na dlouhý čas zmizel. Do povědomí veřejnosti se vrátil až po více jak dvaceti letech ve filmu Sněženky a machři po 25 letech, kde hrál již dospělého účastníka srazu bývalých studentů na horách. Poté se začal pravidelněji objevovat ve filmu a v televizi zejména ve vedlejších rolích. (zdroj životopisu: cs.wikipedia)

Ocenění

Václav Kopta - knihy

2022  68%Zlaté časy
2019  78%Prodloužená jízda

Žánry autora

Literatura česká Biografie a memoáry

Štítky z knih

humor česká literatura vzpomínky

Kopta je 2x v oblíbených.