Václav Fiala životopis

česká, 1955

Životopis

Fiala Václav se narodil 11. ledna 1955 v Klatovech. V letech 1973–76 studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. V roce 1985 vykonal cestu po Indii a Nepálu, kterou popsal v cestopise V Indii jen tak (1994). Až do roku 1992 se věnoval převážně malbě a grafice.
Po listopadu 1989 se podílel na vzniku a činnosti klatovské Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech. Od roku 1992 začíná vytvářet realizace na pomezí sochařské a architektonické tvorby. Často buduje objekty s vnitřním prostorem – „sochy, do nichž lze vstoupit“ a „architektury v architektuře“ nebo instalace geometrizovaných objektů, tvořící specifický prostorový koncept.
Od 1995 je členem SVU Mánes.
V roce 1997 získal grant americké nadace Pollock-Krasner a vystavoval v New Yorku v Socrates Sculpture Park.
Jeho další významné výstavy se konaly v Nové síni (1994), v Národním technickém muzeu (1994), ve Starém královském paláci na Pražském hradě (1997), v Mánesu (2000), v Muzeu moderního umění v Pasově (2002), v Galerii umění v Karlových Varech (2006) atd.
V roce 2003 otevřel trvalou expozici svých tří monumentálních soch (Brána, Rotunda, Minaret) v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Zelené Hoře u Nepomuku.
Pobýval na mnoha tvůrčích sympoziích v Evropě a Spojených státech. V roce 2002 získal stipendium na McColl Center for Vizual Art v Severní Karolině, kde poprvé začal vytvářet barevné ocelové sochy.
V roce 2004 byl přizván jako český reprezentant k projektu Sculpture by the Sea v Sydney, kde za svou sochu získal hlavní cenu „Sydney Sculpture Prize“. O rok později se do Sydney vrátil, aby své vítězství obhájil. V posledních letech realizoval celou řadu prací pro veřejný prostor.

Fialova tvorba vychází z minimalistických přístupů. Charakterizuje ji kultivované využití elementárních geometrizovaných forem, citlivost k výrazu použitých materiálů a soustředěný meditativní výraz. Svá témata i tvarosloví hledá hluboko v historické paměti lidstva a v nejrůznějších odkazech ke kulturním tradicím. Citlivě reaguje na konkrétní prostředí, pro něž jsou jeho objekty určeny.

Ocenění