Ťü-i Po životopis

čínská, 772 - 846

Životopis

Po Ťü-i (čínsky: Bái Jūyì 白居易, japonsky: Haku Rakuten, anglicky: Bo Chü-i; 772, Xinzheng, provincie Che-nan – 846) Významný čínský básník dynastie Tchang.

Narodil se v chudé, ale vzdělané rodině. V deseti letech byl poslán studovat do města Chang'an, nejvyšší státní zkoušky složil v neuvěřitelných sedmnácti letech (i Li Po začal psát verše v patnácti, Tu Fu dokonce v sedmi letech). Jeho kariéra úředníka byla zpočátku úspěšná, dokud nebyl v roce 815 poslán do vyhnanství za protesty proti útlaku lidu. O sedm let později se směl do úřadu vrátit a stal se prefektem Chang-čou (822-824) a následně Su-čou (825-827).

Jeho básně dokládají jeho soucit s utrpením prostého lidu (Prodává za pár stříbrných). Svým předchůdcům vytýkal, že „utíkají do hor a řek“ a nevěnují pozornost kritice společnosti (za což kritizoval i Tu Fua). Mnoho básní je často velice satirických, proto neměl zrovna mnoho přátel. Posměšnou báseň napsal například i o Tao te ťingu (Nad četbou starého mistra). Největší oblibu a proslulost (i v Japonsku a Koreji) si získal baladami jako jsou Píseň o loutně nebo jednou z nejslavnějších čínských básní vůbec zvanou Píseň o věčném žalu (長恨歌).

Ocenění