Tomáš Bandžuch životopis

česká, 1986

Životopis

PhDr. Tomáš Bandžuch (*1986) vystudoval politologii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jeho badatelský zájem se soustřeďuje především na dějiny střední Evropy v první polovině dvacátého století, v současnosti se zaobírá především rolí národnostních menšin v době konstituování první Československé republiky.
Jako autor začínal povídkami s historickými náměty, později přešel na fantastiku. Na třetí pokus uspěl v soutěži O rukavici Lorda Trollslayera s povídkou Konrád (Drakobijci 9, 2007). Pokračoval dalšími kratšími texty v různých antologiích a sbornících, přičemž se připravoval na svůj první román. Tím se stal špionážní thriller říznutý magií nazvaný Ve službách republiky (2012). Po sérii dalších poutavých povídek na první román navázal druhým - Noc a mlha (2019). Konec roku 2021 pak přinesl Úsvit černého slunce, první část rozsáhlého projektu Archivy tajné války, na kterém spolupracuje s Markem Skřipským.
Přispívá do časopisu Pevnost témata spojená s novodobou historií. (zdroj životopisu: www.kosmas.cz,Pevnost 2/2022)

Ocenění (2)

2014 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Nejlepší povídka – Konec věku páry, in Excelsior, gentlemani! (Straky na vrbě))
2013 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Nejlepší povídka – Andělíčkářka, in: Legendy: Prokleté knihovny (Straky na vrbě))