Thich Nhat Hanh životopis

vietnamská, 1926 - 2022

Životopis

Budhistický mnich, zenový mistr, učitel, spisovatel, básník a mírový aktivista. Nyní žije ve Francii. Nositel Nobelovy ceny míru.

Thich Nhat Hanh narozen 11.10.1926 je vietnamský buddhistický mnich, učitel, spisovatel, básník a aktivista za mír, který nyní žije v Francii . Narodil se Nguyen Xuan Bao. Ve věku 16 let se připojil k Zenovému (Vietnamese: Thien) klášteru, kde začal studovat budhismus. Po jeho vysvěcení na mnicha v roce 1949, převzal Dharma jméno Thich Nhat Hanh. Thich je čestným příjmením, jež používají všichni vietnamští mniši a mnišky. Znamená, že jsou součástí Šakja odst. Šákjamuni Buddha klanu. Je často považován za nejvlivnější žijící postavou v linii Lam TE (Vietnamese Rinzai ) Thien, a možná také v zen-buddhismu jako celku.

V r.1960, založil školu pro mládež v sociálních službách (SYSS) v Saigonu. Tato humanitární organizace zprostředkovala první pomoc při bombardování vesnic, zřizovala školy, zdravotní střediska a organizovala přesídlení rodin, které zůstaly bez domova během vietnamské války.

Vycestoval do USA studovat na Princetonské univerzitě a později přednášel na Cornell University a Columbia University.Často naléhal na vládu USA aby odsunula své vojáky z území Vietnamu. Vyzval i Martina Luthera Kinga, aby veřejně vyjádřil nesouhlas s vietnamskou válku. Vytvořil řád Interbeing v roce 1966, který platí pro klášterní centra po celém světě.

Hanh byl jmenován pro Nobelovu cenu za mír v lednu 1967.

V roce 1973 vietnamská vláda odepřela Nhat Hanhovi povolení k návratu do Vietnamu a tak odešel do exilu ve Francii.

Od roku 1976 do roku 1977 vedl úsilí o záchranu vietnamské lidi lodi v zálivu Siam.
Jeho učení a praxe apeluje na lidi z různých náboženských, duchovních a politických poměrů. Žije v Plum Village kláštera v Dordogne regionu na jihu Francie.
První povolení k cestě do Vietnamu získal v roce 2005 a od té doby tam jezdí pravidelně každý rok.

V roce 1991 získal ocenění Svědomí odvahy.


Nhat Hanh publikoval více než 100 knih, z toho více než 40 v angličtině. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění