Ted Dekker životopis

americká, 1962

Životopis

je autorem více než dvaceti bestsellerů. Jeho romány si získaly oblibu zejména díky kombinaci nervy drásajícího napětí, adrenalinových zvratů a věčného, odvěkého boje dobra se zlem.
Narodil se 24. října 1962 rodičům-misionářům, se kterými žil mezi indonéskými domorodými kmeny. Jelikož jeho rodiče pracovali čas od času i dál od svých dětí, popisuje Dekker své dětství jako život cizince, jenž nepatřil ani do jedné kultury, mezi kterými stál. Rovněž se občas cítil osamocený. Díky tomu si stvořil svět, který byl jen jeho.
Když odjel z Indonésie, absolvoval Dekker multikulturní střední školu a usadil se natrvalo v USA. Poté vystudoval filozofii a náboženství. Po získání bakalářského titulu se mu otevřel svět korporací a Dekker se chystal začít stoupat po profesním žebříku. Jeho osobní život ale tak trpěl, že se po několika úspěšných letech rozhodl svět korporací opustit a věnoval se vlastnímu podniku a marketingu.
V raných 90. letech, když ho navštívil přítel, jenž právě dopsal knihu, Dekker se rozhodl v sobě zpět vyvolat dávno potlačenou touhu stát se spisovatelem. Během dvou let napsal dva plnohodnotné romány a pak si sedl, oba seškrtal a kompletně přepsal.
Jakmile zjistil, že se do procesu psaní zamiloval a vyprávění příběhů má v krvi, s novým elánem se vrhl do další práce. Prodal svůj obchod, přestěhoval se s celou rodinou do západního Colorada a pustil se do psaní třetího románu. Po dvou letech a třech příbězích mu první knihu Heaven´s Wager vydali.
Jeho první nabídky byly pro nakladatele příliš temné a popudlivé, takže mu čtyři romány odmítli (mimo jiné i současný bestseller Black). Nakonec se však prosadil svou řadou románu s duchovním nádechem. Posléze od tohoto tématu trochu upustil a psal v podstatě dva žánry, populární thrillery o masových vrazích a fantasy romány.
Zajímavé je, že nakladatelé a knihkupci nevěděli, kam knihy Teda Dekkera zařadit. Jeho knihy jsou z různých žánrů a vymykají se i čtenářské škatulce. Díky tomuto širokému záběru se kolem Dekkera seskupila fenomenální skupina příznivců, jen na jeho webové stránce je registrováno kolem 40 tis. fanoušků, členů fanklubu „The Circle“.
V roce 2008, sedm let po vydání prvního románu, se celosvětově prodalo přes 3 miliony jeho knih. Dva romány, Thr3e a House, se dočkaly i filmové podoby.
V roce 2009 se Ted Dekker usazuje v texaském Austinu, se svou ženou Lee Ann a dvěma dcerami.
Český čtenář se setkává v roce 2010 ve dvěma příběhy Teda Dekkera, Dcerami Lamače kostí a Sběratelem nevěst.
Více informací najdete na Tedových stránkách www.teddekker.com
nebo na jeho facebookovém profilu http://www.facebook.com/#!/teddekker?ref=ts (zdroj životopisu: http://www.metafora.cz/knihy/autori?man=236)

Ocenění