Tadeusz Kwiatkowski životopis

Noël Randon · pseudonym

polská, 1920 - 2007

Životopis

Tadeusz Kwiatkowski se narodil v roce 1920 v Krakově. Vystudoval historii na Jagellonského univerzitě. Během druhé světové války redigoval Miesięcznik Literacki, za což byl vězněn gestapem. Stal se osobním přítelem Korola Wojtyly – pozdějšího papeže Jana Pavla II.

Život populárního novináře a spisovatele byl spojený s divadelním životem v Krakově, a to zejména s divadelní satirou. Založil poválečný literární kabaret Jamie Michalikowa. Byl umělecký ředitel satirického divadla, dlouholetý ředitel Stage. V roce 1966 získal literární cenu města Krakova za celoživotní dílo.

Mezi jeho bohaté a pestré dílo literární, jehož součástí jsou romány, divadelní hry a knihy pro děti, patří mimo jiné knihy: Lunapark (1946), Pomnik na miarę (1955), Siedem zacnych grzechów głównych (1965), Klatka (1965), Baba z piekła rodem (1965). Vytvořil scenáře k šesti filmům, zřejmě nejznámějším byl polský seriál Jánošík.

Detektivní prózu psal pod pseudonymem Noël Randon (Dwie rurki z kremem, Donoszę ci, Luizo, Cały ogień na laleczkę, Zbrodnia na konkurs). (zdroj životopisu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Kwiatkowski)

Ocenění