Světlana Josifovna Allilujeva životopis

ruská, 1926 - 2011

Životopis

Světlana Josifovna Allilujevová, rusky: Светлана Иосифовна Аллилуева, později známá jako Lana Peters (28.2.1926 – 22.11.2011) byla nejmladší dítě a jediná dcera sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina a jeho druhé ženy Naděždy Allilujevové.
V jejích šesti letech spáchala matka sebevraždu, nicméně Světlana byla již delší dobu vychovávána chůvou a rodiče moc nevídala. Po smrti svého otce v roce 1953 přijala příjmení své matky a pracovala jako učitelka a překladatelka v Moskvě. Kromě ruštiny hovořila plynule francouzsky, německy a anglicky.

V roce 1967 zažádala o politický azyl na americkém velvyslanectví v indii. Ten jí byl udělen. Poté odcestovala do Říma, Ženevy a New Yorku. Zde na tiskové konferenci odsoudila otcův režim a sovětskou vládu, což vyvolalo ve Východním bloku rozruch. O svém životě a poměrech ve Stalinově rodině sepsala několik knih. Po krátkém pobytu se svou dcerou ve Velké Británii se v roce 1984 vrátila do Sovětského svazu, ale po necelých dvou letech se znovu vrací do Spojených států. Na sklonku života údajně odmítala hovořit rusky. Žila v Richlandu ve Wisconsinu, kde 22. listopadu 2011 zemřela na rakovinu tlustého střeva. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Světlana_Allilujevová)

Ocenění