Světlana Glaserová životopis

česká, 1956

Životopis

Světlana Glaserová, roz. Kličková (* 24.3.1956 Praha) je česká spisovatelka, překladatelka z ruštiny, scenáristka, animátorka a ilustrátorka.

Narodila se v Praze, vystudovala SUPŠ - animovaný film, vychovala 4 děti a má 6 vnoučat. Žije se svým manželem v Železných horách u přehrady Seč.
Nikdy neuvažovala o tom stát se spisovatelkou.

Že debutovala knihou „Kdopak by se šmejdů bál?“, kterou na základě ukázky prvních dvaceti stránek přijalo a vydalo v r. 2015 nakladatelství Euromedia Group, dodnes považuje za malý zázrak. V únoru 2016 vyšla u stejného nakladatele její další autobiograficky laděná kniha - Rusanda na větvi, která pojednává o dětství a dospívání autorky. Třetí kniha Trosečník sibiřský (Albatros 2018) je pro změnu životopisem jejího otce Václava Kličky, který se narodil a vyrůstal v Rusku za Stalinovy éry.
V době pandemie vyšel Osiánův cestovní kotlík, aneb s Kelty nejsou žerty (Albatros 2020). Tentokrát se jedná o fantasy pro děti od 8 let.
Všechny knihy si autorka sama ilustruje, kromě poslední biografie manžela Bedřicha Glasera malíře, ilustrátora a animátora - Bedřich z Ořecha (lMaťa 2022 ), která je hojně vybavena hlavně fotografiemi jeho rozměrných obrazů, ale i fotografií z natáčení filmů Jana Švankmajera, na kterých se od roku 1980 podílel, jako animátor.

Z ruského jazyka přeložila dvě knihy - Tříska od Vladimíra Zazubrina (Maťa 2023) a Tak se to stalo od Ivana Šmeljova (Maťa 2024) (zdroj životopisu: Autor)

Ocenění