Shirley MacLaine životopis

anglická, 1934

Životopis

Shirley MacLaine, rodným jménem Shirley MacLean Beaty, se narodila 24. dubna 1934 v Richmondu, stát Virginia. Její otec byl realitním makléřem, ale před tím byl učitelem psychologie. Matka byla učitelkou herectví. Její bratr Warren Beatty (nar. 1937), se také proslavil jako hollywoodských herec, producent a režisér. Za režii snímku RUDÍ (1981) si dokonce odnesl Oscara. Shirley již jako malé děvčátko snila o kariéře baletky a tak začala navštěvovat „Washington School of Ballet“.

Po nějaké době však usoudila, že namáhavá kariéry baletky pro ni není. Posléze odmaturovala na „Arlington's Jefferson Middle School“ a začala studovat na „Washington-Lee High School“. Když před sebou měla poslední rok na vysoké škole, tak se rozhodla, že zkusí štěstí na Broadwayi. Avšak velký úspěch se nedostavil. Po úspěšném ukončení vysoké školy znovu odešla na Brodway, kde v roce 1954 nahradila zraněnou Carol Hanney v muzikálu G. Abbotta a R. Adlera Hra o pyžama. Zde si jí všiml jeden hollywoodský producent, který jí nabídl sedmiletou spolupráci. Shirley neváhala a smlouvu podepsala.

Její první rolí byla manželka zavražděného podivína a hrubiána v komedii režiséra Alfreda Hitchcocka POTÍŽE S HARRYM (1955). Za rok 1955 si odnesla první Zlatý Glóbus v kategorii nadějný ženský objev. První nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus jí přinesla role prostitutky ve filmové adaptaci románu J.Jonese SOME CAME RUNNING (1958), kde si zahrála po boku Franka Sinatry. Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a cenu Bafta obdržela za úlohu venkovanky Meg Wheeler odcházející do New Yorku hledat vhodného partnera v komedii ASK ANY GIRL (1959). Role Fran Kubelik v romantické komedii BYT (1960), která pracovala jako obsluha výtahu v jedné newyorské pojišťovně, jí přinesla další nominaci na Oscara a získání Zlatého Glóbu, ceny Bafta a Volpiho poháru na MFF v Benátkách.

Prostitutku Irmu, do které se zamiluje propuštěný policista (oscarový Jack Lemmon), ztvárnila v komedii SLADKÁ IRMA (1963), zfilmované podle muzikálu A. Brefforta. Za svůj výkon se musela znovu spokojit s „pouhou“ nominací na Oscara. Vynahradilo jí to však získání Zlatého Glóbu. Své ambice zkombinované s tanečními a pěveckými schopnostmi využila ve filmové verzi broadwayského muzikálu N. Simona SLADKÁ CHARITY (1969). Za roli taxikářky Charity Hope Valentin byla nominována na Zlatý Glóbus.

Když se po několikaleté přestávce, vyplněné například příležitostným vystupováním v nočních klubech Las Vegas, vrátila koncem 70. let pře filmovou kameru, dokázala se uplatnit jako charakterní herečka. Společně s Anne Bancroft byly nominované na Oscara za vynikající výkony v dramatu NOVÝ ZAČÁTEK (1977). Za ztvárnění hlavní role ovdovělé Aurory Greenway v melodramatu CENA ZA NĚŽNOST (1983) se konečně dočkala Oscara, který jí do této doby stále unikal. Obdržela i Donatellova Davida a Zlatý Glóbus.

Velmi svědomitě se zhostila hlavní úlohy despotické učitelky klavíru ruského původu v dramatu MADAME SOUSATZKA (1988), za niž získala Zlatý Glóbus a Volpiho pohár na MFF v Benátkách. Na Zlatý Glóbus byla nominována i za role ve snímcích: POHLEDNICE Z HOLLYWOODU (1990), SVATBA NEBO POHŘEB (1992), ZNÁ JI JAKO SVÝ BOTY (2005) a HLÍDAT TESS (1994), kde vytvořila postavu vdovy po bývalém prezidentovi, která má roztržky s jedním ze členů své ochranky (Nicholas Cage). Za celoživotní dílo byla poctěna Zlatým medvědem na MFF v Berlíně v roce 1999.

V 60. letech cestovala po nejrůznějších exotických zemích. Ze své návštěvy Číny natočila spolu s Claudií Weill dokumentární snímek THE OTHER HALF OF THE SKY: A CHINA MEMOIR (1975), který byl posléze nominován na Oscara. Shirley MacLaine slavila úspěchy i jako televizní herečka. Byla pětkrát nominována na cenu Emmy, z toho jednu obdržela. A sice za roli v televizní muzikálové komedii GYPSY IN MY SOUL (1976). Svůj všestranný talent ukázala v postavě cestující novinářky a fotografky ve vlastním seriálu SHIRLEY‘S WORLD (1971).

O herečce se také ví, že se v 60. letech aktivně zapojila do politiky jako členka Demokratické strany v předvolební kampani Roberta Kennedyho. Vydala i několik úspěšných knih, kde popisuje své zážitky z cestování a uměleckého života. Známá je také jako vyznavačka různých orientálních náboženství, jasnovidka či odbornice okultismu a převtělování. Jako host navštívila MFF v Karlových Varech v roce 1962. V letech 1954-1982 byla vdaná za režiséra a producenta Steva Parkera (†2001), s nímž má dceru Sachi Parker (nar. 1956), která se také věnuje herectví. Shirley MacLaine je ve svých třiasedmdesáti letech stále půvabnou a žádanou herečkou, která během své kariéry nasbírala nespočet větších i menších ocenění.

Ocenění

Žánry autora

Literatura světová New Age Biografie a memoáry

Štítky z knih

MacLaine je 1x v oblíbených.