Sagvan Tofi životopis

česká, 1964

Životopis

Herec, zpěvák a hlavně kamarád do deště Sagvan Tofi řečený Sagi se narodil 7. září 1964. Hyperaktivní dítě, které kvůli věčným problémům s prospěchem střídalo školy jako ponožky, si v sedmé třídě konečně našlo způsob jak si vybít přebytek energie v dramatickém kroužku vedeném maminkou Jiřího Kodeta, paní Steimarovou. Odsud pak Sagvan putoval na pražskou konzervatoř, kde začal studovat hudebně dramatický obor a záhy herecky debutoval štěkem v nepříliš povedené komedii Petra Tučka OD VRAŽDY JENOM KROK KE LŽI (1982).

Rok nato byl vybrán do jedné ze dvou hlavních rolí filmu pro mládež režiséra Jaroslava Soukupa VÍTR V KAPSE (1983). Poprvé se tu na place sešel se zkušenějším a v té době už i celkem známým Lukášem Vaculíkem, se kterým studovali stejnou školu, ale až do tohoto filmu se neznali. Soukupův výrazně autobiografický snímek o dvojici učňů spřádajících na roční praxi v bezútěšné tovární hale sny o budoucnosti slavil úspěch, na který režisér o dva roky později navázal vážněji laděným volným pokračováním LÁSKA Z PASÁŽE (1984). To se už ale obešlo bez Sagvana, jehož postava v původním filmu zemřela. Sagvan se pak objevil ve vedlejších rolích dvou nepříliš známých filmů pro mládež ZÁMEK "NEKONEČNO" (1983) Antonína Kopřivy a STAV ZTROSKOTÁNÍ (1983) Víta Olmera (Vaculík si zase později zahrál v jeho Nahotě na prodej).

Až doteďka jsi byl jen samá bota,
teď dostáváš se sám už do života,
pojď otevřem a jdem do jeho dveří,
tak vystartuj a vlítnem tam!

Český „Podraz“ KAMARÁD DO DEŠTĚ (1988) byl po o rok starších Bony a klid dalším snímkem vekslácké minivlny v českém filmu (později sem přibyl ještě Prokopův Vekslák) a hlavní role byly napsány přímo pro tandem Tofi / Vaculík. Scénář filmu vznikl už v roce 1985, ale protože Vaculík v té době nastupoval vojenskou základní službu, rozhodl se Jaroslav Soukup netrhat úspěšný tým a počkat až se z vojny vrátí. Vaculík s Tofim si tu zahráli kamarády, kteří se stanou obětí podvodu, následně se zapletou s nebezpečným mafiánem a pokouší se pomstít. K obrovské popularitě filmu přispěla i jeho ústřední píseň od Jána Baláže nazpívaná oběma ústředními protagonisty Dávej ber, která se stala velkým diskotékovým hitem. Nabízí se srovnání s americkými pubeťáckými idoly Corey Haimem / Corey Feldmanem, kterážto dvojka ve stejné době slavila obdobný úspěch za oceánem (jen místo s Michalem Davidem kamarádila s Michaelem Jacksonem).

Potom co po revoluci natočil Soukup pokračování jiného svého mládežnického hitu Discopříběh, rozhodl se dát do třetice všeho dobrého starou dobrou partu a vyprodukoval KAMARÁDA DO DEŠTĚ II: PŘÍBĚH Z BROOKLYNU (1992), v němž se podvodník Kadlec vrací z vězení do kterého ho hrdinové v prvním filmu dostali a plánuje pomstu. Vaculík, který předtím ani potom neměl o dobré role nouzi (Tankový prapor, Válka barev), účinkoval v druhém díle už se značným sebezapřením a nabídky na natočení dílu třetího rezolutně vetoval, což Sagvan respektoval. Sagvan se pak s výjimkou režírování několika videoklipů, mj. k písni Janka Ledeckého Sliby se maj plnit o vánocích či O bláznech od Michala Penka a nedávného vydání alba svých písní Best of Sagvan Tofi, umělecky odmlčel, to ale neznamenalo, že by o něm nebylo slyšet.

Už nejsem dítě mejdanů,
už nejsem módní hit,
láká mě vůně príma dnů,
a chci jen nonstop žít.

Díky své vydobyté popularitě a pozdějším vztahům s modelkou Simonou Krainovou, se kterou si zahrál v druhém Kamarádovi, a se slovenskou zpěvačkou Darou Rollins se totiž stal miláčkem bulvárního tisku, pro který nedávno dokonce sám začal psát (ve SPY má pravidelnou rubriku Sagiho Skandálovník). Tento pro mnohé fascinující sociologický jev, kdy se „člověk který nic neumí, nic nedělá, nic neznamená a přesto se s železnou pravidelností objevuje v bulvárním tisku“, je po něm označován jako tzv. Tofiho efekt. V současnosti Sagvan shání peníze na natočení svého léta plichtěného scénáře k rodinné krimikomedii s pracovním názvem MEZI NÁMI ZLODĚJI, do jejíchž titulních rolí by vedle sebe rád obsadil i druhého kamaráda do deště Lukiho. (zdroj životopisu: www.csfd.cz/)

Ocenění