Ronald Lee životopis

kanadská, 1934 - 2020

Životopis

Ronald Lee se narodil v roce 1934 v Montrealu v Kanadě. Matka pocházela z romaničelské rodiny Lee z Anglie, otec byl kalderašský Rom z muzikantské rodiny, která do Kanady utekla před bolševismem. Rodiče pracovali v zábavních parcích, na jejichž štacích po celé Kanadě a USA Romové provozovali věštění budoucnosti, pouťové atrakce, akrobacii na motocyklech, hazardní hry a další. Když bylo Leemu pět let, odjel na prázdniny k prarodičům do Anglie. Jeho pobyt se kvůli propuknuvší válce nechtěně protáhl na šest let (bylo zavedeno embargo na turistiku). V Anglii navštěvoval základní školu, po návratu do Kanady absolvoval rok střední školy, později večerní střední školu a na univerzitě kurzy žurnalistiky a tvůrčího psaní.

Ve čtrnácti letech se osamostatnil, živil se prací v lunaparcích, spravováním a čištěním restauračního kuchyňského zařízení, účetnictvím, pracoval v montrealském muzeu, připravoval expozici pro kanadský pavilon na světovou výstavu EXPO 67. Na základě svých odborných výzkumů stavěl modely historických námořních lodí. Od 60. let vystupuje jako romský aktivista bojující za práva menšin. Svou novinářskou prací se snaží vyvracet lživé či zkreslené informace o Romech a seznamovat kanadskou společnost s historií, kulturou, zvyklostmi a sociální situací Romů. V letech 1969–1971 žil s rodinou opět v Anglii, podílel se na petici se žádostí o romské členství v OSN. Od 70. let pomáhá romským přistěhovalcům z dnes již bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy. V roce 1997, po vlně romské emigrace z České republice, inicioval vznik Romského komunitního centra v Torontu (RCC), které příchozím poskytuje především právní pomoc, a v roce 1998 založil Západní kanadskou romskou alianci se sídlem ve Vancouveru.

V Anglii publikoval učebnici kalderašské romštiny pro samouky Learn Romani – das duma romanes (2005), k vydání je připraven jeho romsko-anglický slovník. Situaci romských emigrantů popisuje v chystané knize Romská invaze: Romští uprchlíci v Kanadě 1997–2006. Od roku 2003 vyučuje na Torontské univerzitě předmět Romská diaspora v Kanadě, přednáší na kanadských a amerických univerzitách i pro veřejnost a školy o romské historii, publikuje v odborných časopisech o romském právu a kultuře. S první ženou Marií, která je indiánského původu, má pět dětí. Se svou druhou manželkou Gianninou a synem Stephenem vystupují v kapele E živindi jag (Živoucí oheň), která hraje směs world music a tradiční romské hudby. (zdroj životopisu: www.romea.cz)

Ocenění