Roger Scruton životopis

britská, 1944 - 2020

Životopis

Roger Vernon Scruton (27.2.1944 - 12.1.2020) byl britský filosof, estetik, politolog, spisovatel a hudebník. Je zastáncem a typickým představitelem konzervatismu. Vystudoval filozofii na Jesus College v Cambridgi, kde získal doktorát. Působil jako profesor estetiky na Birkbeck College of London a jako hostující profesor na Bostonské universitě v USA.

Roku 1979 se také podílel na činnosti tzv. „podzemní univerzity“ během komunistického režimu v tehdejším Československu. Spolu s mnoha dalšími kolegy ze zahraničí vedl bytové semináře v Praze, Brně a Bratislavě pro ty, jimž režim neumožnil studium na vysokých školách. Byl členem českého PEN klubu a Společnosti pro vědy a umění. Patří též mezi zakladatele Vzdělávací nadace Jana Husa.

Jako uznání jeho přínosu české vědě a vzdělanosti mu byl v roce 2004 (u příležitosti jeho 60. narozenin) udělen čestný doktorát Masarykovy univerzity v Brně. Prezident Václav Havel mu udělil Medaili za zásluhy. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org/wiki/Roger_Sc...)

Ocenění