Rebecca Gablé životopis

německá, 1964

Životopis

Rebecca Gablé se narodila 25. září 1964 v malém městě na Dolním Rýně (Mönchengladbach). Poté, co v roce 1984 absolvovala střední školu, stala se z ní bankovní úřednice. V této profesi poté pracovala čtyři roky, většinou na základně královského letectva, kde se hodně naučila o Anglii, jejím jazyce a lidech. Ale Rebecca Gablé měla vždy vášeň pro vyprávění a v roce 1990, poté, co napsala svůj první román, se vzdala toho, čím si vydělávala na živobytí, aby z chtíče udělala povolání. V Düsseldorfu začala studovat literaturu, jejíž těžiště se stále více přesouvalo do středověku - výuky středověku.
Po několika letech frustrujícího hledání vydavatele, vyšel u vydavatelství Bastei Lübbe její první kriminální román „Jagdfieber“, který byl následující rok nominován na cenu Friedricha Glausera Krimipreise, a připojila se ke skupině autorů kriminální literatury v německém jazyce - syndikátu - jejíž mluvčí byla tři roky.
Od ukončení studia v roce 1996 pracuje jako nezávislá spisovatelka. Mezitím také dva semestry vyučovala staroanglickou literaturu na univerzitě Heinricha Heineho v Düsseldorfu, které se ke své lítosti musela vzdát kvůli nedostatku času. Vzhledem k tomu, že její průlom přišel s jejím prvním historickým románem „Úsměv Fortuny“ v roce 1997, vydává zhruba každé dva roky středověký román, z nichž všechny se staly bestsellery a byly přeloženy do mnoha jazyků. V roce 2006 získala Cenu sira Waltera Scotta za román „Strážci růže“.
Rebecca Gablé žije se svým manželem na Dolním Rýně a na Mallorce.

Ocenění