Radoslava Brabcová životopis

Radoslava Kvapilová-Brabcová · pseudonym

česká, 1935 - 2021

Životopis

prof. PhDr. Radoslava Kvapilová Brabcová, CSc. (19. 9. 1935 – 18. 9. 2021) byla česká lingvistka a bohemistka. Narodila v Doubí u Liberce. Vysoké školy pedagogické (obor český jazyk) vyučovala Radoslava Kvapilová Brabcová na Osmileté střední škole v Hulíně, pak na Jedenáctileté střední škole v Kroměříži. Již roku 1959 nastoupila jako odborná asistentka na katedru českého jazyka Pedagogického institutu v Brandýse nad Labem, později Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
V roce 1990 se jako bezpochyby nejvýznamnější vědecká osobnost této katedry a zároveň jako symbol mravní integrity a bezúhonnosti stala za všeobecného konsensu pracovníků i studentské veřejnosti první popřevratovou vedoucí katedry českého jazyka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1990–2001). Pod jejím vedením zaznamenala vědecká i pedagogické činnost katedry „nebývalý rozkvět, z nějž čerpá dosud.“

V letech 2001–2006 působila jako rektorka Literární akademie Josefa Škvoreckého v Praze, v letech 2006–2010 pak tamtéž jako prorektorka pro vědu a zahraniční styky.
Spolupracovala s univerzitami v Bělehradě, Erlangenu, Helsinkách, Lublani, Toruni, Turku a Záhřebu. Působila v redakční radě časopisu Naše řeč. Její publikační činnost čítá více než 200 záznamů děl bohemistických, slavistických i lingvodidaktických.
Objevila se ve filmu Česká RAPublika, poskytla řadu rozhovorů do médií, např. pro VICE magazine.
Jejím dlouholetým manželem byl hudební skladatel Jindřich Brabec (1933–2001), autor slavné písně Modlitba pro Martu. Jejím druhým manželem byl prof. Miroslav Kvapil (1930–2008), významný český slavista, jugoslavista a překladatel.
Je autorkou četných vědeckých monografií, skript a učebnic

Náležela k zakladatelským osobnostem v oblasti přípravy učitelů českého jazyka na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy věnovala téměř 50 let svého profesního života (1959–2007). Své celoživotní dílo „bezezbytku zasvětila rozvoji české bohemistiky, slavistiky, lingvodidaktiky a vzdělanosti v kulturním okruhu národního jazyka a jeho edukace. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění