Pierre Brice životopis

francouzská, 1929 - 2015

Životopis

Pierre Brice se narodil 6. února 1929 ve francouzském Brestu. Hrdí rodiče ho pokřtili jménem Pierre Louis le Bris. Rodina Briceho pocházela ze starého francouzského šlechtického rodu. Otec byl námořním důstojníkem, matka pečovala o malého Pierra a jeho sestru Yvonne. Když bylo Pierrovi jedenáct let, vtrhli do Francie nacisté. Otec bojoval proti obsazení Francie, matka musela se synem a dcerou utéct do malé vesnice Lesneven, kde našli úkryt u tety. V patnácti letech se stal přívržencem Charlese de Gaullese a připojil se k hnutí odporu. Poznal tak hrůzy války, zároveň se však naučil rozlišovat lidi a neházet všechny Němce do jednoho pytle.
Podle přání rodičů se měl stát architektem, ale Pierra to táhlo spíše na vojnu. V devatenácti letech se dobrovolně přihlásil do války v Indočíně. V roce 1951 se vrátil domů se třemi vyznamenáními za statečnost. Snil také o herecké kariéře a tak začal studovat herectví u ruského herce Grégoryho Chmary. Aby si vydělal na chleba, prodával psací stroje, v reklamním průmyslu působil jako model a tančil se skupinou Trio Gansser. V roce 1954 byl obsazen do vedlejší role ve filmu Půjde do tuhého, kde slavnému Eddi Constantinovi držel dveře. Větší pozornost vzbudil až ve filmech Zrcadlo o dvou tvářích (1958), Podvodníci (1958) a Záletník (1960 s Catherine Deneuve). Žádná větší role však ne a ne přijít. Ta přišla až v roce 1962 ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře a roli apačského náčelníka Vinnetou si s obrovským úspěchem ještě mnohokrát zopakoval. Žádný filmový herec nebyl tak spojován se svou nejznámější rolí jako tento Francouz.
Brice to zkoušel také jako zpěvák a dokonce se držel na třetím místě hitparády Bravo. V roce 1976 byl Vinnetou znovu zrozen v divadelních inscenacích v přírodě v německém Elspe a opět trhal rekordy. V roce 1979 natočil v Mexiku seriál Můj přítel Vinnetou. V roce 1981 se oženil s dlouholetou přítelkyní Hellou Krekel. V letech 1988 až 1991 hrál opět v přírodním divadle v Bad Segebergu. Jeho nesporné kouzlo a proslulost přilákaly střídavě do poutního mayovského místa Elspe (1976-86) a tradičního Bad Segebergu (1988-91) ročně až 400 000 lidí. V roce 1997 vytáhl Brice znovu svůj kostým Vinnetoua. Ve dvoudílném filmu Vinnetou se vrací hraje starého Vinnetoua, který přežil zdánlivě smrtelnou ránu a od té doby žije v horách. V roce 1999 se Pierre vrátil ještě jednou do Segebergského Kalkbergu. Göttingenský Karl-May-Archiv mu udělil ocenění "Scharlih". Vedle své práce v divadle a televizi se Pierre zasazuje za lidská práva a pomáhá dětem v nouzi. Dnes žije se svou ženou Hellou, koňmi, psy, ovcemi a prasátky na venkovském sídle blízko Paříže.

Ocenění

Pierre Brice - knihy

2005  88%Vinnetou a já

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

Brice je 1x v oblíbených.