Petra Štarková životopis

česká, 1975

Životopis

Mgr. Petra Štarková (*1975 Jevíčko) je česká psycholožka, publicistka a spisovatelka – autorka odborných a populárně naučných článků, fejetonů, povídek – především z oblasti fantastiky a dětských knih. Nyní provozuje soukromou praxi, žije v Brně.

Po absolvování oboru psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci začala pracovat s handicapovanými lidmi. Ve své práci se původně specializovala na psychologické poradenství a diagnostiku mladých lidí s handicapem, dále pracovala na lince důvěry pro děti a mládež, v internetových psychologických poradnách a na projektech EU. Zhruba v době, kdy byla na rodičovské dovolené, si začala přivydělávat svým největším koníčkem – psaním.

V současné době provozuje soukromou psychologickou praxi v centru Brna a dělá kromě běžné práce psychologa taky soudně-znalecké posudky pro soukromé osoby, kriminální policii, soudy a další instituce. Na podzim roku 2015 jí vyšla první knížka – příběh, který napsali společně se synem (v době psaní byl stejně starý, jako knižní hrdina) Pirát jménem Šampaňský. V létě 2016 vyšla další kniha – Jak to chodí v lidské hlavě, která je dost možná jedinou knížkou o psychologii určenou dětem. V letech 2017 a 2018 vyšly postupně obě knihy z edice Má to háček, na které spolupracuje s Ivonou Březinovou – Lukáš a profesor Neptun a Můj brácha Tornádo. Edice je zajímavá tím, že dětský hrdina nebo hrdinka každé z knížek se potýká s nějakým problémem: střídavá péče, autismus, hyperaktivita, cukrovka...).
V roce 2019 vydává postupně různé jazykové mutace e-booku pro nejmenší čtenáře Bibu (v spučasné době edici Bibu International tvoří španělská, italská, francouzská, anglická a česká verze knihy).
Na podzim roku 2019 byla vydána další kniha z edice Má to háček, a to Pravidla skutečných ninjů.
Na sklonku podzimu 2020 vyšla nová dětská encyklopedie, která by měla dětem představovat právo, zákony, sociální systém a celkové fungování státu (kniha byla během vývoje “testována” dětmi i jejich rodiči na Facebookové stránce Petra Štarková - spisovatelka). V úvodu roku 2021 se autorka vrací ke svým fantasy a sci-fi kořenům a vydává samonákladem ebook svých převážně starších sci-fi povídek SEIF. Jde o příběhy, které už dříve vyšly v nejrůznějších časopisech, sbornících, nebo se umístily v literárních soutěžích. Tento ebook, stejně jako předchozí samonákladová kniha Bibu, je v současné době překládán - k vydání v angličtině pro Amazon by mělo dojít ještě v roce 3021. Na přelom let 2021/2022 je plánováno vydání další knihu “Háčku”, tentokrát o dívce, kterou trápí její nemotornost. (zdroj životopisu: http://www.petrastarkova.cz)

Ocenění (4)

2021 - Zlatá stuha (Nakladatelský počin (nakl. Pasparta - edice Má to háček)) - kniha Lukáš a profesor Neptun
2021 - Zlatá stuha (Nakladatelský počin) - kniha Lukáš a profesor Neptun
2021 - Zlatá stuha (Nakladatelský počin) - kniha Můj brácha Tornádo
2021 - Zlatá stuha (Nakladatelský počin) - kniha Pravidla skutečných ninjů