Petr Kotyk životopis

česká, 1963

Životopis

Pracuje v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze v oddělení akvizice. Mj. od roku 1990 pořizuje videozáznamy s českými básníky a spisovateli v rámci Projektu Authentic. Spoluautor řady publikací a putovních výstav o současné české literatuře pro PNP, MK ČR, MZV, Česká centra a PEN klub. V Lidových novinách, Literárních novinách, Hostu, Labyrintu, Souvislostech, Revolver Revue a Rukopisu publikuje fotografie a rozhovory s českými básníky a spisovateli.

Vystudoval Střední umělecko-průmyslovou školu na Žižkově, poté český jazyk a literaturu – dějepis na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, kde napsal a nastudoval mj. dadaistickou divadelní hru Cabaret Voltaire (spolu s Karlem Tománkem, 1986) a rozhlasovou hru Kabinet abnormit Ferdy Mestka de Podskal s Leošem Suchařípou v hlavní roli (1988).

Věnuje se též fotografickému experimentování – fotometamorfózám a fotopunkevním básním. Člen Klubu českých turistů, PEN klubu a Umělecké besedy. Spolupořádal skupinovou výtvarnou výstavu „Derestaurace a světová prezentace apendixiálního výkonu“, která byla zakázána ústeckým Odborem kultury KNV v lednu 1989.

Ocenění