Petr Kaňka životopis

česká, 1955

Životopis

Narodil se 1955 v Praze. Vystudoval průmyslovou školu stavební a po neuzavřeném semestru na ČVUT nastoupil jako rekvizitář v Činoherním klubu. Na Karlově univerzitě vystudoval obory film, divadlo a hudba a v Československém rozhlasu realizoval první autorsko režijní projekty /cena za dramatické pásmo „Já, básník“/. Pracoval také jako publicista, kritik a skladatel scénické i filmové hudby. V roce 1987 nastoupil jako dramaturg divadla F.X.Šaldy v Liberci a od roku 1989 působil v Československé televizi.
Sblížil se s Jaromilem Jirešem, napsal s ním scénáře televizních dokumentů, pracoval jako jeho asistent a později s ním spolupracoval i jako režisér.
Podílel se na vzniku televizních seriálů „Haló, hudba“, „Terra musica“ , „Deset století architektury“ /dramaturgicky, scenáristicky i režijně, film Santiniho Zelená hora cena za režii/ a „Letopísně“.
Filmy „Hudbou proti smrti“ , „Laterna magika - život se snem“ a „Bratři Saudkové“ reprezentovaly televizi na mezinárodních festivalech. V roce 2003 natočil film Hledání Janáčka /12.5.03 ocenění na festivalu Zlatá Praha/. 1986 na Žatvě Československého rozhlasu za autorsko režijní projekt Já, básník. (zdroj životopisu: https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/103470-petr-kanka.html)

Ocenění

Petr Kaňka - knihy

2021  %Příběhy z deníku režiséra

Žánry autora

Povídky Literatura česká

Štítky z knih

Kaňka je 0x v oblíbených.