Petr Jarchovský životopis

česká, 1966

Životopis

Petr Jarchovský vystudoval společně se svým filmovým souputníkem, režisérem a scenáristou Janem Hřebejkem, Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici v Praze a v letech 1987 - 1991 katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU). V současné době působí na FAMU jako pedagog na katedře scenáristiky a dramaturgie. V roce 1998 mu v nakladatelství Paseka vyšla kniha Musíme si pomáhat.

Petr Jarchovský debutoval scénářem jedné z povídek k televiznímu cyklu VELMI UVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY, který natočil jeho spolužák režisér Igor Chaun. Spolu s Janem Hřebejkem napsal pro Ondřeje Trojana - debutujícího režiséra a také spolužáka z FAMU - scénář ke generační filmové komedii PĚJME PÍSEŇ DOHOLA.

V roce 1993 měl premiéru filmový muzikál ŠAKALÍ LÉTA, ke kterému napsal Petr Jarchovský scénář podle povídek spisovatele Petra Šabacha. Touto retrokomedií z konce padesátých let o nástupu rock´n´rollové vlny v Čechách odstartoval Petr Jarchovský profesionální spolupráci s debutujícím režisérem Janem Hřebejkem.

Dalším úspěchem této dvojice byla netradičně pojatá trojice autorských povídek pro televizní cyklus BAKALÁŘI, která získala prestižní ocenění Filmového a televizního svazu a Literárního fondu za přínos televizní hrané tvorbě za rok 1997.

Opět na motivy povídek spisovatele Petra Šabacha napsal Petr Jarchovský scénáře k divácky velice oblíbeným celovečerním filmům PELÍŠKY (1999) a PUPENDO (2003). Podle vlastní povídky pak scénář k filmu MUSÍME SI POMÁHAT (2000) a podle námětu Hřebejk-Jarchovský scénář k černé komedii ze současnosti HOREM PÁDEM (2004). Další společné dílo naší nejúspěšnější režisérsko-scenáristické dvojice Hřebejk-Jarchovský, drama KRÁSKA V NESNÁZÍCH, se objevilo v kinech v září 2006. K povídkám Petra Šabacha se Jarchovský v letošním roce vrátil a v srpnu se začne pod režisérským vedením Jana Hřebejka natáčet film U MĚ DOBRÝ. Všech těchto šest filmů vzniklo pod zázemím filmové společnosti Total HelpArt T.H.A. producenta Ondřeje Trojana.

Jediným dosud realizovaným filmem, u kterého si Jarchovský „odskočil“ od Hřebejka – ovšem ne příliš daleko, bylo filmové drama z období druhé světové války ŽELARY. Výpravný a působivý snímek natočil jako teprve svůj druhý celovečerní film právě Ondřej Trojan. Film byl stejně jako MUSÍME SI POMÁHAT nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film.

Petr Jarchovský má dva České lvy: za scénář k filmům Jana Hřebejka MUSÍME SI POMÁHAT a HOREM PÁDEM. (zdroj životopisu: http://zivotopis.osobnosti.cz/)

Ocenění