Peter Shaffer životopis

anglická, 1926 - 2016

Životopis

Anglický dramatik Peter Levin Shaffer se narodil 15. května 1926 do bohaté židovské rodiny. Jeho dvojče Anthony Shaffer je taktéž spisovatelem. Pod pseudonymem Peter Anthony sepsali tři detektivky. Peter vystudoval historii na Trinity College v Cambridgi. Než objevil svůj dramatický talent, vystřídal mnohé profese.
Peterova první hra Slaná země z roku 1954 byla předvedena v BBC a její kladné přijetí ho nastartovalo k dalšímu psaní. Pravým startem jeho dramatické kariéry byl velký úspěch hry Cvičení pro pět prstů (1958), která se hrála v Londýně a o rok později na Broadwayi.
I když jich mnoho nenapsal, podle jeho slov jej baví psaní komedií. V roce 1962 šokoval hned dvěmi komediemi Soukromé ucho a Veřejné oko. V roce 1965 vyšla Černá komedie a v roce 1973 významná tragédie Equus.
Je autorem dvacítky dramat různých žánrů často balancující na pomezí psychologického dramatu a satirické komedie. S oblibou se nechává inspirovat skutečnými příběhy. Mnoho jeho her bylo oceněno jak kritiky, tak i diváky a dočkalo se filmového zpracování.
Nejznámějším dramatem z jeho pera je nepochybně příběh velmi komplikovaného vztahu Bohem políbeného Wolfganga Amadea Mozarta a Vídeňského dvorního skladatele Antonia Salieriho – Amadeus (1979). Ve většině jeho her jsou hlavními aktéry mužské dvojice. Výjimka potvrzuje pravidlo i v tomto případě, když ve hře Andělika a laskavec jsou hlavními hrdinkami dvě ženy. Napsal ji na popud své kamarádky, herečky Maggie Smith.
Zatím poslední hra Dar Gorgony měla premiéru v roce 1992 v Londýně. Londýnské publikum Shaffer považuje na rozdíl od amerického za chytré a nezávislé.
Několik jeho her bylo zfilmováno – Amadeus, Equus, Královský hon na Slunce a Soukromý detektiv podle hry Veřejné oko.

Ocenění