Perč Zejthuncjan životopis

arménská, 1938 - 2017

Životopis

Perč Armenakovič Zejthuncjan, rusky: Перч Арменакович Зейтунцян, arménsky: Պերճ Արմենակի Զեյթունցյան (18.7.1938 Alexandia, Egypt — 21.8.2017 Jerevan) byl známý arménský spisovatel, dramatik a ministr kultury Arménie (1990—1991).

Narodil se v egyptské Alexandrii. Po druhé světové válce se s rodinou přestěhoval do sovětské Arménie, která se právě nacházela v hluboké hospodářské krizi. Už během studií v Jerevanu publikoval svoji první povídku (Dárek, 1953). Povídková tvorba se dočkala příznivého kritického přijetí, které mu umožnilo plně se věnovat spisovatelské dráze. Vydal množství novel a románů, z nichž nejeden byl přeložen do dalších jazyků, včetně češtiny. Celoživotně se věnoval také psaní divadelních her, které byly s oblibou uváděné v Arménii i mezi arménskou emigrací.

Po absolvování scénaristického semináře v roce 1964 se podílel na filmové tvorbě a pracoval jako hlavní editor pro Jerevanské filmové studio. Publikoval také ceněné společensko-politické komentáře. Mezi lety 1975 a 1981 byl tajemníkem arménského svazu spisovatelů. V roce 1990 se stal v arménské vládě prvním post-sovětským ministrem kultury. Je laureátem nepřeberného množství cen, včetně Arménské Státní Ceny.

Častým Zejthuncjanovým tématem je vztah mezi jedincem, společností a mocí. S oblibou sahá po námětech z arménské historie, ve kterých hledá paralely k současným společenským souvislostem (například nárůstu nacionalismu v době rozpadajícího se sovětského bloku). Nejednou těžil také z ožehavého tématu turecké genocidy vůči Arménům v období první světové války. (zdroj životopisu: en.wikipedia.org; https://bit.ly/3aaCpGQ)

Ocenění