Pavel Mayer životopis

česká, 1932

Životopis

Doc. RNDr. Pavel Mayer, DrSc. je vědecký pracovník Astronomického ústavu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.
O astronomii se Pavel Mayer začal zajímat během středoškolských studií na gymnáziu v Lounech, kde pracoval v astronomickém kroužku prof. Karla Šimůnka.Vystudoval astro-nomii na MFF UK v Praze, kde poté pracoval a ještě pracuje celý život v Astronomickém ústavu UK. Zprvu se věnoval výzkumu Slunce, později přešel k výzkumu hvězd a Galaxie. Zabýval se fotometrií a spektroskopií těsných dvojhvězd, přitom jich několik nových objevil. Dosud získává nová data o nich pomocí 2m dalekohledu v Ondřejově i mezinárodní spoluprací. Publikoval přes 150 vědeckých prací. Celý život se věnuje konstrukci astronomických přístrojů. Jeho dílem jsou mj. 0,6m reflektory, umístěné na observatoři v Ondřejově a na Hvaru. Je jedním z mála našich astronomů, kteří pozorovali na observatoři La Silla ESO v Chile a také na observatořích ve Spojených státech (Yerkes, Kitt Peak).
Jeho encyklopedické vědomosti se staly neocenitelným zdrojem informací pro několik generací českých astronomů. (zdroj životopisu: http://noviny.libochovice.cz/)

Ocenění