Pavel Fritz životopis

česká, 1968

Životopis

Mgr. Pavel Fritz je profesí biolog, vydělávající si na chléb mezi přístroji (či spíše papíry) virologické laboratoře. Rovněž je chronický Pražák, zřídka překračující hranice rodného města.

Zájem o fantastiku jej provází od dětství, avšak s psaním započal až ve středním věku. Prvním počinem vzešlým z jeho dílny byl scifi román Letka 307 (2012), válečný deník stíhacího pilota Johna Cardery, svádějícího boje v záludném vícerozměrném hyperprostoru, kde psychická zátěž představuje stejně nemilosrdného protivníka jako nepřátelští letci. Následoval hard scifi román Přístav u řeky Styx (2015), sledující pohnuté osudy vědecké expedice na Jupiterově měsíci Europě. Tento syrový příběh z podmořské základny si vysloužil nominaci na cenu Akademie SFFH v kategorii „nejlepší původní čes. nebo slov. kniha“. O rok později mu vyšla povídková sbírka Archa zrůd (2016) žánrově kombinující sci-fi, fantasy a horor, jež získala nominaci na cenu Aeronautilus v kategorii „kniha roku“. Prozatím posledním dílem je povídková scifi sbírka Studené světlo hvězd (2021).

Vedle výše uvedených titulů vydal řadu samostatných povídek, s nimiž se můžete seznámit například v časopise XB-1, sbornících z řady Žoldnéři fantasie či antologiích Ve stínu Říše (povídka nominována na cenu Aeronautilus v kategorii „povídka roku“) a Legendy: Praga caput regni.

Do budoucna plánuje vydat obsáhlý fantasy román o trojici kouzelnických učedníků.

Ocenění