Pavel Boček životopis

Max Bubakoff · pseudonym

česká, 1971

Životopis

Max Bubakoff, vlastním jménem Pavel Boček (* 21. října 1971, Pardubice) je český spisovatel. Žije v Praze. Napsal gangsterskou novelu Okolnosti smrti S. H. a scénář ke komiksu Lucky Boy, který nakreslila Renata W. Patří mezi tvůrce podobného naturelu jako například spisovatel Elmore Leonard nebo režisér a scenárista Guy Ritchie. Pro jeho díla je typický černý sarkastický humor, střídání úhlů pohledu a hojné užívání argotu. Kompozici buduje proplétáním několika dějových linií a metodou ostrého střihu, pomocí něhož dosahuje napětí. Příběh prozaické i grafické novely je zasazený do českého kriminálního prostředí.
Pavel Mandys, redaktor časopisu Týden, který se systematicky věnuje recenzím komiksů, řekl o komiksu Lucky Boy, že „...dosti převyšuje neduživou českou tvorbu v tomto komiksovými fanoušky docela oblíbeném žánru“ (viz tištěné vydání časopisu Týden, č. 23/2008, str. 85). O komiksu pozitivně referuje i znalec žánru Jiří Pavlovský, šéfredaktor nejnámějšího českého komiksového časopisu Crew (viz níže uvedený odkaz na webových stránkách časopisu) a další. Někteří kritici vyčítají Maxi Bubakoffovi, že používá přemíru vulgarismů, jiní považují jazyk jeho postav za specifický rys žánru spojeného se zločineckými skupinami a nižšími sociálními vrstvami.
V současné době pracuje Max Bubakoff společně s Renatou W, Pierrem Bosquetem a Adamem Kubíkem na dalších literárních a komiksových projektech. (zdroj životopisu: wikipedie)

Ocenění