Paulette Jiles životopis

americká, 1943

Životopis

Paulette Jiles, někdy též Paulette K. Jiles či Paulette Jiles-Johnson (*4.4.1943) je americká básnířka a autorka memoárů a románů.
Narodila se v Salemu v Missouri, v oblasti Ozarks. Vyrostla v malých městečkách jižní a centrální Missouri, ve vyčerpávajícím procesu sociální a módní rozkolísanosti chodila do třech středních škol a s úlevou absolvovala obor romantické jazyky na Univerzitě v Missouri. Pak pracovala pro Kanadskou vysílací korporaci v Torontu daleko na sever od Ontaria v polárních končinách Quebecu, kde pomáhala zakládat jednowattové FM radiostanice v domorodých jazycích anishinaabe a inuktitutštině. V anishinaabe se jakžtakž naučila komunikovat, ale inuktitutština na ní byla moc těžká. Kromě toho byla na východě arktické oblasti jediná za celý rok. Celkem tam na severu strávila 10 let.
Vyučovala na Univerzitě Davida Thompsona v Britské Kolumbii a zamilovala si ekosystémy a potrhlost Britské Kolumbie. Rok strávila psaním v Massachusetts, po sňatku s texasanem Jimem Johnsonem se natrvalo vrátila do USA a v Texasu žije od roku 1995.
S manželem renovovali starý kamenný dům v historickém okrese San Antonio a mezi sutinami a kameníky a s vytrhanou elektrikou napsala román Enemy Women. Nyní žije na malém ranči poblíž maličkého městečka v regionu Texas Hill Country s koněm a oslem. Hraje na irskou flétnu v bluegrassové skupině, zpívá alt ve sboru a jezdí s přáteli na dlouhé vyjížďky po Texasu. Její román Zprávy ze světa byl ve finále Národní knižní ceny. (zdroj životopisu: amazon.com)

Ocenění