Otakar Mlejnek životopis

česká, 1930 - 2013

Životopis

MUDr. Otakar Mlejnek spatřil světlo světa v roce 1930 v Roudnici nad Labem. Narodil se nad naší největší řekou a už tehdy se obdivoval, že teče do Hamburku, kde se vlévá do moře. Po rodičích zdědil lásku k cestování, k přírodě a touhu po vzdělání. Chtěl se věnovat zahraničnímu obchodu nebo diplomacii, jako nestraník ale neměl v tomto směru šanci. Rozhodl se pro medicínu, věřil, že mu bílý plášť otevře cestu do světa, navíc se v mládí shlédl v románovém lodním lékaři Dr. Langevinovi a tohle mu vyšlo. Po promoci v roce 1956 šel dobrovolně na Slovensko, kde našel v horách, které miloval, pozdější paralelu s mořem, kterému zasvětil další život.

Jinak představitel staré školy, věčný hledač krásy, životních ideálů a nejvyššího principu. Velmi špatně vychází s dnešní dobou plnou deformací, potrpí si na chování. Měl možnost rozvoje ve špičkovém odborném ústavu, dnešním IKEMu, šel ale raději za dobrodružstvím ve stopách svého osobního i literárního příkladu Otakara Batličky a určitě i Jacka Londona. Velký milovník klasické hudby, kterou považuje za návod k jednání.

Má smysl pro humor, miluje dobrodružství, prožil ve světě několik osudových příhod. Potrpí si na dnes hodně zapomínané pojmy jako je charakter a držení slova. Jeho řádky jsou prostoupeny zvláštním přístupem k životu a jakousi osudovou filozofií, což se odráží v jeho literárním stylu. (zdroj životopisu: http://www.mare-czech.cz)

Ocenění